Sectors independentistes estan impulsant la creació de "grups d'interposició" per evitar xocs entre manifestants i Mossos d'Esquadra en les mobilitzacions, i també per aïllar possibles infiltrats violents "de falsa bandera". És un model de prevenció que ja van assajar els bombers durant les manifestacions al voltant de l'1-O. Aquests grups s'estan organitzant amb el nom d'Escuts per la República Catalana, que des de dilluns passat tenen un compte propi en Twitter, on s'explica que la iniciativa neix amb la finalitat de "fer front a la violència en manifestacions no-violentes".

Els voluntaris d'aquests grups -dels quals se n'han fet ressò, per exemple, noms vinculats a JxCat, com Ramir de Porrata- estaran "en primera línia, uniformats i fent de mur de contenció" entre les forces de seguretat i els manifestants. "Serem els primers a arribar per cuidar del bon funcionament de la manifestació. Estarem atents a possibles aldarulls, sobretot els de falsa bandera, per intentar sufocar-los o extingir-los", remarquen a Twitter.


Apel·lant a l'"esperit" de l'1-O, criden a no llançar tanques, no trencar cordons policials i no llançar objectes, per evitar xocs amb els Mossos com els viscuts en setmanes anteriors a Girona i Terrassa.

No obstant això, donada la seva recent creació, Escuts per la República Catalana no actuaran encara en les protestes de divendres a Barcelona amb motiu de la reunió del Consell de Ministres, sinó que se seguiran "preparant" per a mobilitzacions futures, segons han anunciat en les xarxes socials.