Els sectors independents i els sobiranistes dels comuns han decidit plantar-se: aquest dimarts presentaran un manifest fundacional per tirar endavant un nou corrent d'opinió dins del partit. Els signants, entre els quals destaquen Elisenda Alamany, Joan Josep Nuet i Dolors Sabater, argumenten que la formació s'ha allunyat del sobiranisme i que ha caigut en dinàmiques pròpies de partits convencionals.

El manifest fa una valoració molt negativa de l'any i mig d'existència del partit i reclama canvis. "Massa sovint s'ha deixat de reivindicar el sobiranisme, tot i que és un dels nostres valors originals. Avui, molts sobiranistes se senten completament orfes dins d'aquest espai polític. Necessitem un projecte sobiranista que dibuixi un país que valgui la pena de ser viscut, i aquí ens toca ser protagonistes. És hora de recuperar els valors originals, aquells que van fer-nos", reclamen.

 

A més, des d'aquest nou corrent consideren que amb les últimes decisions preses s'està empetitint l'espai dels comuns. Per això, demanen "un projecte nacional que aplegui majories àmplies i plurals i recuperar els valors originals" que els van donar victòries electorals.

La presentació de la plataforma serà una moció de censura a l'actual direcció controlada per Iniciativa per Catalunya i uns quants poc afins a Ada Colau. L'elaboració de la llista que havia d'acompanyar Domènech en l'executiva dels comuns, de la qual Alamany i altres col·laboradors van quedar apartats, va ser determinant. La llista va ser elaborada pels aparells d'Iniciativa i de Barcelona en Comú, que van bandejar els independents, i va provocar una profunda crisi en la nova formació.