Avui declara Montserrat del Toro, secretària judicial del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona que el 20 de setembre del 2017 va supervisar l'escorcoll de la Guàrdia Civil i que no va voler sortir per la porta del Departament d'Economia. Serà la segona vegada que sentim el seu relat. Ja el va explicat el 6 de març en el judici del Tribunal Suprem. Igual que en l'altre judici, només li sentirem la veu, no li veurem la cara. Però a diferència de la seva compareixença al Suprem, no vindrà fins a l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares, sinó que declararà per videconferència.

El relat és conegut per tothom: va passar por "tot el dia", però sobretot a partir de les 21.30 h, que és quan ja havia acabat l'escorcoll, i mirant de sortir va pujar al terrat i va veure la multitud.

 

S'espera un relat dramatitzat, com el que va fer al Tribunal Suprem, i carregant contra els Mossos d'Esquadra. Segons el seu testimoni, els Mossos es van negar a fer un cordó de seguretat de l'edifici; a les 21.50 h ja havia acabat l'escorcoll i des de les 16 h no podien tenir contacte amb l'exterior perquè els telèfons "estaven col·lapsats per l'aglomeració de la gent de fora"; va demanar un helicòpter, i li van fer tres ofertes.

Avui sabrem si repeteix el relat de les ofertes que segons ella eren sortir sola per la porta principal custodiada per dos mossos fins al metro; "un passadís de civils", a una banda i a l'altra; i un passadís format per agents de la Brimo. Segons Del Toro, només quan el jutge va trucar el major Trapero es va buscar una sortida segura, que va ser la del teatre Coliseum.

Albert Batlle, citat per a dimecres

Montserrat del Toro serà la segona a declarar aquest dilluns. Primer està citat un agent de la Guàrdia Civil. Després compareixeran els guàrdies civils que van fer les detencions dels alts càrrecs del Govern el 20-S. 

Dimarts estan citats els policies espanyols que van interceptar els Mossos d'Esquadra que anaven a la incineradora de Sant Adrià. I dimecres ha de comparèixer l'ex-director general de la policia, Albert Batlle, que és qui va proposar Trapero com a major del cos. També hi ha citats diversos mossos, però no és clar que el calendari previst s'acabi complint.