Desbordat de feina sí, però cap pressió concreta. El secretari municipal de l’Ajuntament de Cabrera de Mar, Albert Mustarós, ha declarat aquest dijous com a testimoni davant del jutge del cas Volhov que no va rebre cap pressió dels polítics locals ni dels promotors del projecte urbanístic que s’havia de desenvolupar a la finca de Villa Bugatti, impulsada per l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell. La Guàrdia Civil assegura que Vendrell volia aprofitar la requalificació dels terrenys per a ubicar l’escola El Brot per guanyar diners i per destinar-los a una “estructura clandestina"  independentista, vinculada al president Carles Puigdemont. El valor del canvi urbanístic es va xifrar que passaria de 5 a 10 milions d'euros. Segons han explicat fonts judicials, el funcionari, que també feia les tasques d’interventor al consistori, ha declarat al jutge que estava desbordat de feina i a voltes demanava més temps per fer informes, en general no del cas de Villa Bugatti.

El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, va fer detenir una vintena de persones en l’anomenat cas Volhov, el 28 d’octubre de 2020, i dos anys després ha citat a declarar encausats i testimonis del projecte urbanístic de traslladar l’escola d’educació especial El Brot a part de la finca de Cabrera de Mar. En la peça de Villa Bugatti són investigats Xavier Vendrell, així com l’alcalde de Cabrera, Jordi Mir (Junts), i l’exregidor d’Urbanisme, Enric Mir (ERC) pels delictes de malversació de fons, prevaricació, suborn i tràfic d’influències. Tots tres declararan a finals de novembre. També ha citat sis testimonis, entre ells càrrecs del Departament d’Educació, als quals Vendrell ve pressionar, segons la Guàrdia Civil.

Interrogatoris sense el fiscal

En la declaració d’avui, com les de la setmana passada, no ha comparegut cap fiscal per realitzar els interrogatoris. El fiscal anticorrupció Fernando Maldonado -darrerament força crític amb el magistrat per ordenar investigacions “prospectives”- ha marxat a una altra comunitat. El nou fiscal, que prové de l’àrea de delictes econòmics de la Fiscalia de Barcelona, està pendent que sigui nomenat fiscal anticorrupció. El jutge Aguirre ha fet la majoria de les preguntes, a més dels advocats de les defenses.

Cap afany econòmic

En els interrogatoris d’aquest dimarts, també ha declarat com a investigat l’arquitecte Jordi Solé, que treballava per l’empresa de Xavier Vendrell, Maresme Futur, SL en el projecte de Villa Bugatti. Solé, defensat per l’advocada Lydia Lajara, ha detallat  la "correcció" del projecte urbanístic d’El Brot i, com el secretari municipal, ha aclarit i desmentit les acusacions d’irregularitats recollides en els informes de la Guàrdia Civil. Primer de tot, ha aclarit que el projecte que impulsava Vendrell i El Brot (on l’exconseller era president, tot i que va deixar aquest càrrec per fer l’operació urbanística en paral·lel amb la seva societat) reduïen l’espai reservat a zona residencial, ja que la reforma urbanística era per encabir un equipament educatiu, i, per tant, es restava sòl per fer habitatges, i difícilment es podia fer el suposat pelotazo urbanístic, que el cos armat atribueix a Vendrell, segons fonts judicials.

El solar de Villa Bugatti i les Corts era inicialment qualificat de zona residencial i hoteleria, i Solé ha explicat que el 2018 va indicar als responsables del Brot que era “inviable” traslladar directament el centre educatiu en les edificacions existents de restauració, i que calia una modificació urbanística, que es va proposar el 2020. També ha manifestat que el nou projecte plantejat era de màxims, que podrien haver recomanat una tramitació puntual, que només requereix els permisos municipals, però que es va optar per una modificació del Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM), que es va aprovar inicialment pel ple municipal, però que va quedar aturat gairebé un any en la fase intermèdia de sol·licitud d’informes a organismes de la Generalitat, fet pel qual hi ha converses intervingudes de Vendrell, en les quals es queixa del consistori i del retard dels tràmits. Xavier Vendrell està citat a declarar com a investigat el pròxim 24 de novembre.