Revés de la Fiscalia al jutge que investiga el Cas Volhov. El ministeri fiscal s'ha posicionat en contra d'enviar a l'Audiència Nacional l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, l'exdirigent de CDC David Madí, l'empresari Oriol Soler i el director de l'oficina d'expresident de Carles Puigdemont, Josep Alay, per la seva suposada vinculació al Tsunami Democràtic. D'aquesta manera la Fiscalia fa costat als recursos presentats en contra i rebutja la decisió del titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, d'inhibir-se en tot allò relatiu a les investigacions del Tsunami i remetre-ho a l'Audiència Nacional.

No només això, el fiscal considera que "s'han vulnerat els drets a la tutela judicial efectiva dels investigats en aquest cas, i, en aquest cas, també de l'apel·lant, i es produeix indefensió". Per aquest raó, reclama declarar la nul·litat de la interlocutòria i dictar una altra resolució judicial "que satisfaci el dret de les parts a conèixer els fonaments bàsics" que porten l'instructor a inhibir-se en els fets relatius al Tsunami Democràtic.

 

Sense motivació jurídica

El fiscal, Fernando Maldonado, mostra la "plena conformitat" amb el recurs en contra de la intenció del jutge i adverteix que la decisió d'enviar el cas a l'Audiència "no té la més mínima motivació tàctica i jurídica". En l'escrit retreu que el jutge no explica els fets que atribueix als implicats —Vendrell, Madí, Soler i Alay, a més de Jaume Cabani, Josep Campmajó i Maria Molina Àlvarez—, ni tampoc detalla la seva qualificació jurídica.

"Tot plegat suposa un trencament del dret de les parts no només a conèixer els fets que se'ls imputa, sinó també a conèixer les raons per les quals el jutjat s'inhibeix a favor de l'Audiència Nacional", adverteix.

Control de legalitat

El fiscal recorda que el jutge s'ha limitat a explicar que davant les raons exposades per l'Audiència accedia a inhibir-se en aquest cas, i que no s'ha comunicat a les parts els motius pels quals s'havia sol·licitat la inhibició. "És evident que no es pot realitzar un control de legalitat de l'actuació judicial ni les parts poden argumentar —a través dels recursos— en contra de la citada inhibició", afegeix el text, on s'argumenta que no es pot entrar en el fons de la qüestió competencial atès que es desconeixen els arguments del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional per considerar-se competent.

Aquest no és el primer cop que la Fiscalia es mostra crítica amb l'actuació del jutge. El sumari recull també les reticències expressades pel ministeri fiscal davant dels seguiments a què la Guàrdia Civil va sotmetre Madí, Vendrell i el responsable de la plataforma Pro Seleccions Catalana, Xavier Vinyals. A més d'intervenir els seus telèfons, se'ls va sotmetre a seguiment amb balises de geolocalització i se'ls va instal·lar micròfons als cotxes.

 

A la imatge principal, l'exdirigent de CDC David Madí durant l'escorcoll del seu despatx dins de les investigacions del Cas Volhov / Sergi Alcàzar