El cas Volhov es reactiva amb l’operació urbanística sota sospita a la finca de Villa Bugatti a Cabrera de Mar i quasi dos anys després de la detenció de 21 persones per part de la Guàrdia Civil, a la cerca d'irregularitats en el finançament de l'independentisme català. En concret, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha citat a declarar sis investigats, entre ells l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell; l’alcalde de Cabrera, Jordi Mir (Junts), i l’exregidor d’Urbanisme, Enric Mir (ERC), a partir de l'octubre. També ha citat sis testimonis, entre ells dos càrrecs del Departament d’Educació, on per ara no hi ha cap responsable investigat. La Guàrdia Civil va detenir els encausats, per ordre judicial, el 28 d’octubre de 2020 i són investigats pels delictes de malversació de fons, prevaricació, suborn i tràfic d’influències. Precisament, la sala de govern del TSJC ha aprovat un reforç judicial en el jutjat per reactivar aquesta macrocausa.

L’operació urbanística a Cabrera de Mar és que la Fundació El Brot, centre educatiu especial situat a Sant Joan Despí, va signar un acord amb els titulars de Villa Bugatti per traslladar el centre en aquest solar de 10.000 m²  amb opció de compra, l’any 2018. Un arquitecte investigat i que està en una societat amb Xavier Vendrell, Maresme Futur SL, va fer un informe en què indicava la dificultat del projecte, i el conveni es va desdir. La Guàrdia Civil sosté que Vendrell es va aprofitar d'aquest projecte i la seva empresa va fer un acord amb el titular de Villa Bugatti el 2020 per traslladar el centre El Brot, del qual Vendrell era el portaveu, i va impulsar la requalificació dels terrenys que li permetrien un benefici econòmic personal, segons el cos armat. S’hi afegeix que Vendrell hauria utilitzat una subvenció de La Caixa, de 24.200 euros per a El Brot per realitzar els estudis i les modificacions urbanístiques per tirar endavant el projecte, que tenia el vistiplau del consistori, tot i que la promotora era la seva empresa privada.

El calendari de citacions

Així, la primera declaració al jutjat és el 18 d’octubre i estan citats l’alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (Junts), el regidor d’Urbanisme, Enric Mir, que ERC va fer dimitir per aquests fets, perquè van descobrir-li 38.000 euros en efectiu en el seu despatx municipal, tot i assegurar que eren diners familiars.  La segona citació és el 20 d’octubre i han d’anar-hi com a investigats Ramon Vila, arquitecte municipal de Cabrera de Mar, i Patricio Chadwick, apoderat de cinc finques de Villa Bugatti. La tercera citació és el 27 d’octubre, que ha de comparèixer l’arquitecte i soci de Vendrell, Jordi Solé, i finalment el 24 de novembre està citat al jutjat l’exconseller Xavier Vendrell, un cop hagin declarat tots els investigats i testimonis.

Per ara no hi ha cap citació en qualitat d'investigats de responsables del Departament d’Educació. La Guàrdia Civil insisteix que l’actual conseller d’Educació, Josep González Cambray, estaria implicat en l’operació de Villa Bugatti. Segons el cos armat, González Cambray, quan era director general de centres públics, hauria impulsat el projecte de Vendrell tot i saber que no complia els requisits legals. Si hi ha indicis contra González Cambray, en ser aforat, el jutge hauria de derivar la causa contra ell al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amb un informe raonat. D’Educació, hi ha citats dos testimonis: un tècnic i  Maite Aymeric, llavors directora general de Currículum i Personalització, que en la declaració a la Guàrdia Civil s’indica que va assegurar que “no li encaixava el projecte ni a nivell normatiu ni de necessitats”. El projecte era obrir 10 classes amb un total de 80 alumnes amb necessitats educatives especials.