Plega el secretari d'Estat d'Hisenda, Héctor Izquierdo, que va ser anomenat el passat 11 de gener, sense haver complert cinc mesos al càrrec. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha anunciat que Izquierdo abandonarà el secretariat per ser anomenat demà comissionat per la Reconstrucció de la Palma en el Consell de Ministres. D'aquesta forma, segons avança VozPopuli, Izquierdo ha estat un dels secretaris d'Estat amb el mandat més breu que es recorden. De fet, ni tan sols estava encara al corrent de tots els assumptes del seu despatx, segons es desprèn del que ha transmès des del Ministeri d'Hisenda i han pogut comprovar diferents col·lectius i encarregats de treballs amb els quals havia de tractar. El candidat que es perfila per substituir a Izquierdo i acabar amb aquest ball de cadires és l'actual director de l'Agència Tributària, Jesús Gascón, inspector d'Hisenda en el càrrec des que el president espanyol, Pedro Sánchez, va aterrar a la Moncloa el 2018.

També sonen altres noms per prendre possessió del secretariat d'Hisenda, com és Gonzalo de Castro, delegat a Catalunya de l'Agència Tributària i anteriorment director de Gestió, també Soledad Fernández Doctor, delegada de l'Agència Tributària a Madrid, i el director de l'Oficina Central de Grans Contribuents, Manuel Trillo. La plaça que vindrien a cobrir seria, en principi, de poc més d'un any en què l'activitat seria molt baixa, en un moment en el qual el Ministeri d'Hisenda té paralitzada la reforma fiscal i les mesures compromeses amb Brussel·les en el Pla de Recuperació en aquest sentit, a l'espera de què millori la conjuntura llastrada per l'increment dels preus de l'energia i per la guerra a Ucraïna, També s'ha de tenir en compte la successió d'eleccions autonòmiques, municipals i generals que succeiran a partir d'aquest any, començant per les andaluses.

Les eleccions més properes

El govern espanyol se la juga a Andalusia. O així ho veu almenys el PSOE, on s'ha instal·lat la idea —i el temor— que un mal resultat als comicis andalusos tindrà un efecte contagiador a les properes cites electorals. Davant d'aquest panorama, tant a la Moncloa com a les files socialistes es comencen a preparar per a aquest escenari i estudien diverses maneres de respondre-hi. Una d'elles, segons explica El Periódico de España, passaria per una nova crisi de govern i, per tant, implicaria una nova remodelació de l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez. En aquest sentit, hi ha diverses possibilitats: que hi hagi una renovació "profunda" del gabinet, una reducció de ministeris que previsiblement només afectaria la part socialista, relleus puntuals per postular alguns ministres com a candidats a municipals o autonòmiques del maig de 2023 o canvis que alterin les secretaries generals o direccions dels ministeris, és a dir, de rang inferior als màxims responsables d'aquestes carteres.

En les darreres setmanes, el nerviosisme i la sensació d'haver de recórrer a un gir per canviar les males perspectives han guanyat terreny. Andalusia és un feu tradicional del socialisme i una derrota contundent en aquesta comunitat pot determinar sobre manera el que pugui passar a les properes eleccions generals, que haurien de tenir lloc el desembre de 2023. En aquest sentit, a Ferraz esperen, almenys, que Juan Espadas —candidat del PSOE a la Junta d'Andalusia— obtingui un resultat gairebé idèntic o millor al que va aconseguir Susana Díaz als comicis de 2018, que van suposar el pitjor resultat dels socialistes a Andalusia (33 escons i quasi un 28% dels vots). Les enquestes, fins ara, no il·lustren un bon panorama per a Espadas i hi ha pessimisme. Per citar un exemple, Metroscopia publica un sondeig aquest dissabte que deixa els socialistes en segona posició. També treurien 33 diputats, però baixarien al 27%. A més, la distància amb Juanma Moreno, que seria el guanyador segons aquesta enquesta, seria contundent: 12 escons i quasi 10 punts percentuals de vot.