El secretari executiu del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO), Gianluca Esposito, ha recordat els problemes de politització de la justícia a l’Estat espanyol. Coincidint amb la vaga judicial d’aquest dilluns, Esposito ha dit que el Consell d’Europa critica des del 2014 l’Estat per les interferències polítiques a l’hora de designar el poder judicial.

D’altra banda, aquest responsable ha avisat a través del seu compte de Twitter que aquesta organització internacional “encara està esperant” que Espanya implementi les seves recomanacions “sobre prevenció en corrupció per a diputats i jutges”.

En el seu últim informe de principis d’any, el GRECO qüestionava els esforços d'Espanya en la lluita contra la corrupció entre parlamentaris, jutges i fiscals i remarcava la necessitat d'implementar mesures encaminades a millorar la independència del poder judicial.

Aquest recordatori ha coincidit amb les filtracions d'una conversa entre senadors del PP en què es vantaven de controlar “des del darrere” la sala segona de l’alt tribunal i amb la petició feta per un grup d'eurodiputats a la Comissió Europea demanant un "judici just" pels presos polítics.