El 24,69% dels jutges i jutgesses han secundat la vaga convocada per a aquest dilluns, segons dades provisionals del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya.

El TSJC ha informat que, de les 810 places orgàniques, un total de 200 han comunicat la decisió de fer vaga. Amb tot, la xifra és provisional, perquè la presidència del TSJC continua rebent comunicacions de jutges i magistrats que s’han adherit a la jornada de vaga, per la qual cosa el recompte final es farà públic a la tarda.

La vaga té el suport explicit dels disset tribunals superiors de justícia de l'Estat espanyol, que han mostrat suport a la mobilització per les "justes i legítimes reivindicacions" d'un sector "amb greus mancances cròniques".

Concentracions als jutjats

A la Ciutat de la Justícia de Barcelona s'han concentrat al voltant de mig centenar de jutges i fiscals, encapçalats per la jutgessa degana de la ciutat, Mercè Caso.

A Tarragona, una quinzena de jutges i fiscals s'han concentrat a les portes del Palau de Justícia per llegir el manifest de la jornada de vaga. El magistrat de la sala social del TSJC Carles Preciado ha explicat que la principal reclamació que fan és demanar respecte per la independència judicial. 

En aquest sentit, el magistrat ha titllat de “qüestionable” el repartiment de les vocalies del CGPJ entre els partits polítics i ha subratllat que això contravé les indicacions del Grup Europeu contra la Corrupció (GRECO) i la Carta Internacional dels Drets dels Magistrats d’Europa, que estableix que “la majoria dels consells de la magistratura els ha d’escollir de forma directa” el col·lectiu de jutges i jutgesses. 

D’altra banda, Preciado ha explicat que l’altra gran reivindicació és tenir més mitjans personals i materials per abordar aspectes com la violència sobre la dona, la precarietat i la defensa dels drets socials. El magistrat ha lamentat que la taxa de jutges per habitant a Espanya estigui “per sota de la meitat de la mitjana europea”.

A Lleida s'ha fet una concentració d'una vintena de persones. De la vintena de fiscals, 13 han fet vaga. A Manresa només han treballat els fiscals de serveis mínims, però no hi ha hagut cap concentració.