L'economista Santiago Niño Becerra ha explicat al programa Tot es mou de TV3, els compromisos que ha adoptat el president espanyol, Pedro Sánchez, amb la UE, a canvi de rebre 140.000 milions dels fons europeus. Niño Becerra ha detallat que Sánchez va presentar el 30 d'abril un informe amb 102 mesures que es compromet a aplicar.

"Els fons europeus per respondre a la pandèmia són en total de 800.000 milions. A Espanya li pertoquen 140.000 milions, dels quals 70.000 són a fons perdut i 70.000 més a crèdit. I Europa ha dit a Espanya "et donarem 140.000 milions, però has de fer una sèrie de coses". I el govern ha posat aquestes coses en un informe de 300 pàgines", ha detallat.

Segons l'economista, el pla té 4 eixos principals: fiscals, laborals, pensions i mesures tecnològiques. "S'aproparà l'edat de jubilació a la legal (67 anys), es vincularan ingressos i despeses a la Seguretat Social, la pensió serà en funció de l'esperança de vida i es traurà el topall a les cotitzacions", ha apuntat.

També ha explicat que entre aquestes mesures hi ha els peatges de les vies ràpides, l'eliminació de les subvencions al gasoil de locomoció, la fi de les bonificacions dels plans de pensió privats, i la revisió dels impostos de matriculació i circulació.

A més ha explicat que es faran només 3 menes de contractes (fix, fix discontinu i temporal), es regularan els ERTO estructurals, i s'estudiarà la implantació de la motxilla austríaca (un fons en cas d'acomiadament o a afegir a la pensió). S'eliminaran les bonificacions a la contractació.

Segons les previsions el govern espanyol, uns 13.200 milions aniran a parar a projectes de mobilitat sostenible i connectada, així com l'electrificació de la via pública, punts de càrrega per al cotxe elèctric o incentius de compra d'aquests vehicles, com ara el Pla Moves. En segon lloc, uns 6.280 milions estarien destinats a la rehabilitació d'habitatge i regeneració urbana. La modernització i digitalització de les administracions comptaria amb 4.315 milions d'euros, i més de 4.060 milions serien per la digitalització de pimes. En cinquè lloc, es destinarien 4.000 milions al desplegament del 5G.