El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha anunciat aquest dijous que plega per presentar-se a les eleccions federals alemanyes amb el partit socialdemòcrata i disputar-li la cancilleria a Angela Merkel.

Schulz, que ha liderat l’Eurocambra des del 2012 i en dues legislatures diferents, marxa també pel pacte de la gran coalició entre populars i socialistes europeus, que preveu el repartiment de la presidència amb dos anys i mig per a cada formació. L’alemany s’havia resistit a dimitir i, fins fa una setmana, alguns dels seus companys de partit estaven convençuts que repetiria.

El català

Quan va arribar al càrrec, l'any 2012, Schulz es va mostrar predisposat a acceptar l'ús del català a l'Eurocambra, una petició que els eurodiputats li han recordat en diverses ocasions durant el seu mandat però que mai ha acabat realitzant. 

Fonts socialdemòcrates consultades per El Nacional asseguren que la proposta no va prosperar per la negativa del Partit Popular Europeu. 

Mandat intens

“No em presentaré a un tercer mandat com a president del Parlament Europeu”, ha dit Schulz, en una compareixença en alemany, anglès i francès. Schulz ha admès que “no ha estat una decisió fàcil” i que per a ell ha estat “un honor ser president de l’Eurocambra”.

L’alemany ha dit que ha “intentat reforçar la credibilitat i la visibilitat de la política europea i la influència del Parlament Europeu, directament escollit” pels ciutadans. Schulz ha remarcat que el seu compromís amb el projecte europeu es manté “intacte” però que ara lluitarà per la UE “des del nivell estatal”. “Els meus valors no canvien”, ha indicat.

Alemanya

Schulz ha dit que Alemanya, com a estat més gran de la Unió Europea, té “una responsabilitat especial” en la construcció europea. El polític serà el cap de llista dels socialdemòcrates a Rin del Nord-Westfàlia a les eleccions de l'any vinent.

La marxa de Schulz deixa ara via lliure al partit popular europeu per encapçalar el Parlament Europeu. Eurodiputats conservadors com la irlandesa Mairead McGuiness o l’exprimer ministre eslovè Alojz Peterle ja han confirmat la seva intenció de presentar-se al càrrec.