El PP, el PSOE i Ciutadans han donat suport a la petició que Societat Civil Catalana (SCC) comparegui a la comissió de Qualitat Democràtica del Congrés per informar dels "dèficits" democràtics que, segons la seva opinió, existeixen a Catalunya, com l'ensenyament o la "manipulació" dels mitjans de comunicació.

Segons ha explicat el president d'SCC, Mariano Gomà, després de reunir-se amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, PP, PSOE i Ciutadans -amb Podemos no es van entrevistar- els van traslladar fa uns dies el seu suport perquè puguin assistir a la comissió que presideix el diputat de Ciutadans Toni Cantó.

I avui s'han citat amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, per comunicar-li que havien fet ja aquest pas previ, un pas que la presidenta, ha assegurat Gomà, ha rebut bé encara que els ha dit que esperarà que els tres grups registrin aquesta sol·licitud de compareixença.

El president de SCC ha lliurat un document a Pastor en el qual detalla tots aquests aspectes que, segons el seu parer, no compleixen amb els criteris de qualitat democràtica que s'haurien d'observar. Volen a més comparèixer davant la comissió per poder donar la seva versió de la realitat de Catalunya, que "moltes vegades, com estem una mica lluny d'aquí -ha afirmat-, no se sap i no s'entén molt bé què passa".

Manifestació el 19 de març

A part, ha anunciat que han convocat una manifestació a Catalunya el 19 de març amb el lema "Per a la protecció de les llibertats, la democràcia i la convivència" i amb la finalitat que els catalans reaccionin davant el "cop d'Estat de llibre" que ha comès la Generalitat referint-se a les afirmacions de l'exsenador d'ERC Santiago Vidal, que va assegurar que el Govern va aconseguir il·legalment amb les dades fiscals dels residents a Catalunya.

De la declaració del diputat de PDeCAT Francesc Homs davant el Tribunal Suprem per la consulta independentista del 9-N el 2014, Societat Civil Catalana no ha mostrat cap tipus de sorpresa i ha assenyalat que estan acostumats a escoltar "coses com aquestes". "El senyor Homs no ha vingut més que a dir el mateix que Mas, que s'han saltat la llei. Quan una persona s'ha saltat un semàfor només pot dir que se l'ha saltat", ha subratllat.