Societat Civil Catalana (SCC) ha engegat un cicle d’actes per “demostrar la fallida del procés i el doble engany a què del Govern sotmet als catalans”. El president, Joaquim Coll, ha desvinculat la campanya d’un escenari de possibles eleccions generals: “es tracta d’una campanya que busca, simplement, demostrar les fal·làcies de la desconnexió”. L’entitat espanyolista ha programat tres conferències (seguretat nuclear, perspectiva jurídica i internacional) en què es presentaran tres informes sectorials sobre els riscos de la desconnexió. La campanya culminarà el proper 27 d’abril amb la projecció d’un documental sobre “l’estigmatització del dissident a Catalunya”.

Des de l’entitat unionista argumenten que es tracta “d’un exercici de responsabilitat per explicar les conseqüències de segons quins moviments. Carregar-se el que funciona és inaudit. Un divorci és innegociable, seria el més car de la història de Hollywood i els efectes a la resta de l’Estat també serien catastròfics”, conclouen.

La gran apagada

El primer dels informes sobre seguretat nuclear, “La independència a les fosques”, es presenta aquest dilluns i posa l’accent en la incapacitat d’una Catalunya independent de gestionar l’energia nuclear que genera el 50% de l’energia elèctrica del nostre país. La tesi de SCC és que si Catalunya es declara independent, quedarà automàticament exclosa dels tractats internacionals i de les organitzacions que autoritzen la gestió de l’energia nuclear. Això implicaria, segons SCC, que les plantes catalanes no estarien autoritzades ni per generar energia ni per gestionar residus nuclears. En conseqüència, el risc d’apagada elèctrica seria molt alt i s’allargaria en el temps.

“Els líders nacionalistes no tenen pensades les conseqüències del seu projecte separador”, ha advertit Álex Ramos, un dels autors de l’informe. Ramos també ha incidit en les dificultats de separar la xarxa elèctrica espanyola perquè “és una i no entén de fronteres”. 

El consorci, la falsa il·lusió

SCC també ha titllat d'innocent plantejar que, en un escenari de ruptura amb l'Estat, el Govern espanyol s'avindria a crear consorcis per a la gestió mancomunada de grans infraestructures, tal com suggereix el Consell Assessor per a la Transició Nacional. "És una idea que parteix d'un bonisme que no creiem que es doni en un escenari que no és el de la separació amistosa. Si no ets membre d'un club, les passaràs 'canutes' fins que ho siguis. El món és com és".