Anomalia política al País Basc. Enmig d'una cursa electoral que culminarà el pròxim 23 de juliol amb les eleccions generals a Espanya, el Partit Popular ha decidit regalar els seus vots al PSOE. Una situació excepcional, especialment quan es té en compte que els comicis del mes vinent prometen dibuixar un escenari que retorna cap al bipartidisme de fa una dècada, amb populars i socialistes batallant cara a cara per arribar a La Moncloa. Les enquestes assenyalen que totes dues formacions podrien superar el 30% de vots per primer cop des del 2011, i en aquest context electoral qualsevol aliança o entesa sembla impossible d'imaginar. Però precisament això és el que ha passat a Vitòria, la capital basca.

Els resultats del passat 28 de maig van suposar un autèntic revés per al Partit Nacionalista Basc (PNB), que va deixar escapar la primera posició fins a caure al quart lloc amb el 19,7% dels vots després d'apartar el vigent alcalde, Gorka Urtaran, i situar com a candidata Beatriz Artolazabal. Per contra, EH Bildu va mantenir també aquí la seva tendència a l'alça generalitzada a tot el país, escalant des de la tercera posició fins a la primera amb el 22,8% de suports, en una cursa molt igualada. La victòria permetia a l'esquerra abertzale somiar de coronar-se a Vitòria i aconseguir per primer cop l'alcaldia de la capital autonòmica.

Però el PSE-EE i el PP ho han impedit. Els socialistes --que des del 2019 havien governat a la ciutat en coalició amb el PNB-- volien repetir novament l'aliança, això sí, aquest cop amb l'alcaldia a les mans de la seva candidata Maider Etxebarria, que va aconseguir mantenir la segona posició ampliant lleugerament els seus suports. Però els sis regidors del PSE-EE i els altres sis del PNB eren insuficients per superar els 14 que marcava la majoria absoluta, i de no poder superar aquesta barrera Bildu s'emportaria l'alcaldia com a força més votada. És aquí on ha entrat el PP, que ha optat per regalar el vot dels seus sis regidors a socialistes i nacionalistes amb l'únic objectiu d'evitar un govern municipal de Bildu. Una aliança sorprenent i només comprensible pels equilibris municipalistes.

L'aliança entre PP, PSE-EE i PNB ha estat una autèntica galleda d'aigua freda per l'esquerra abertzale. Tot i saber-se vençuts, han decidit presentar candidatura a l'alcaldia, però la candidata Rocío Vitero només ha rebut els nou vots del seu partit i d'Elkarrekin, la coalició liderada per Podemos. Vitero s'ha mostrat orgullosa d'haver encapçalat la llista més votada a les eleccions municipals, i ha lamentat que durant aquestes setmanes no s'hagi pogut negociar "un govern progressista i ampli" a Vitòria. L'alcaldable ha anat més enllà, acusant el PSE-EE i el PNB d'haver-se aliat "amb la dreta rància" dels populars. "Ells sabran a quin preu, però tenim clar que això no és el que la ciutadania va demanar", ha denunciat. En tot cas, la cita a les urnes del 23 de juliol ha de servir per "tornar a demostrar el canvi de cicle polític" que s'està vivint al País Basc.

Bilbao i Sant Sebastià continuen en mans del PNB

El relleu dels nacionalistes bascos a Vitòria no s'ha repetit a les altres capitals de província, on el PNB ha pogut mantenir l'alcaldia malgrat la pèrdua generalitzada de suports. A Bilbao, la formació ha tornat a liderar la llista de formacions més votades, però deixant escapar dos regidors i amb sis punts menys que el 2019. Tot i treure la meitat de vots que els rivals bascos, Bildu ha escalat ara fins a la segona posició i sumat quatre punts de suport. El fins ara alcalde Juan Mari Aburto ha aconseguit els vots dels cinc regidors del PSE-EE, vitals per superar la majoria absoluta, gràcies a l'acord per conformar un govern de coalició.

Mentrestant, a Sant Sebastià, els resultats han dibuixat un escenari més complicat per als nacionalistes, però la victòria del 28 de maig ha estat suficient. El PNB va repetir com a partit més votat, tot i perdre 10.000 vots i sentir l'alè de Bildu al clatell. L'esquerra abertzale va estar a punt de celebrar el sorpasso, quedant-se a menys d'un punt i mig dels seus rivals i sumant novament més suports. Però a la sessió d'investidura d'avui, ha estat el PNB qui ha sabut imposar-se: Eneko Goia ha revalidat l'alcaldia gràcies als nou vots de la seva formació i els 10 vots en blanc de PSE-EE, PP i la coalició de Podemos, els suficients per superar els vuit suports que ha rebut la candidata de Bildu.