El president de Catalunya Acció, Santiago Espot, que va promoure la xiulada a l'himne a la final de la Copa del Rei de 2015, ha celebrat aquest dilluns la seva absolució com un "triomf polític", ja que creu que ha evidenciat que xiular el Rei i a l'himne és llibertat d'expressió. En roda de premsa, ha destacat que l'han absolt malgrat que la majoria de l'opinió pública i la població espanyola "han vist lògic, normal i ben fet" que el processessin.

L'Audiència Nacional va absoldre divendres Espot -que havia estat condemnat a una multa de 7.200 euros- en concloure que la xiulada s'emmarca en la llibertat crítica i que pretenia aprofitar un acte esportiu per reivindicar "de forma incívica" la independència de Catalunya.

Espot ha reivindicat que és el primer català absolt sense haver declarat davant del jutge d'instrucció, sense haver respost a la Fiscalia durant el judici, havent declarat en català i sense negar els fets.

Per això, ha afirmat que l'independentisme hauria de prendre nota d'aquesta actitud per no renunciar als seus principis davant dels tribunals, i ho ha exemplificat amb la qüestió lingüística: "Si renuncies a la teva llengua en situacions compromeses, pots renunciar a qualsevol cosa".

"Si volem guanyar voluntats, res millor, que donar exemple a través de la defensa dels principis que marquen el nostre moviment polític. S'ha de donar exemple, no s'ha de renunciar als teus principis davant d'un tribunal espanyol", ha defensat.

També creu que la seva absolució demostra que l'independentisme ha d'actuar d'una altra manera: "Aquesta victòria reafirma que hem de tenir una actitud més bel·ligerant, més dura, contra tots aquells que volen mantenir la nostra dependència de l'Estat espanyol". Santiago Espot ha afegit que, si la independència de Catalunya no es pacta, "només podrà ser viable quan la situació sigui insuportable per a l'Estat".

Per això, aposta per "perjudicar els interessos de l'Estat", com considera que s'ha produït en totes les independències de la història. A més, ha explicat que no tornarà a promoure una xiulada, ja que creu que la seva feina ja està feta i que ha aconseguit que la xiulada al Rei i a l'himne estigui "institucionalitzada i emparada per la llibertat d'expressió".

Una sentència "tardana i resignada"

L'advocat d'Espot, Albert Boada, ha qualificat la sentència de l'Audiència Nacional com a "tardana i resignada" perquè defensa que mai no va haver d'arribar a judici.

Ha criticat que el fiscal hagi canviat la seva posició entre 2009 -quan va donar suport a arxivar una causa semblant- i 2015 -quan va demanar la condemna d'Espot-, el que considera "incompatible amb l'estat de dret" perquè no hi ha hagut cap modificació del Codi Penal que justifiqui un canvi de criteri.

També ha recriminat que la resolució inclogui "valoracions subjectives", com que el mateix Espot té un perfil fanatitzat i que els fets són reprovables.