El president de Catalunya Acció, Santiago Espot, s’ha acollit aquest dilluns al dret a no declarar en qualitat d'investigat davant del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu per promoure la xiulada a l'himne nacional durant l'última final de la Copa del Rei del 2015.

Espot ha al·legat que aquesta causa vulnera els seus drets bàsics, tal com ha explicat amb una piulada feta en sortir de l'Audiència poc després de les 12 del migdia. El president de Catalunya Acció ha retret al PDECat, ERC i la CUP que no li hagin fet costat el dia de la seva declaració com s'ha fet per càrrecs públics investigats.

 "Aquest és un xoc entre la meva llibertat d’expressió i la protecció a la simbologia de l’Estat que no comparteixo", ha subratllat a la sortida de les dependències judicials després de comparèixer davant el jutge.

Canvi del "clima institucional"

Santiago Espot, que ha estat poc més de mitja hora davant el jutge instructor, també ha expressat la seva sorpresa per la insistència de la Fiscalia en reobrir aquesta causa després que l'any 2009 acceptés l'arxiu de la xiulada a l'himne durant la Final de Copa a Mestalla. En aquest sentit, ha lamentat que la Fiscalia argumenti que "el clima institucional ha canviat" entre uns fets i els altres per fer prosperar la causa sobre la xiulada del 2015.

Espot ha admès que aquest clima institucional ha canviat, com bé diu la Fiscalia, però ha subratllat que "aquest canvi és fruit d’unes eleccions lliures que no estan impugnades i de la voluntat del poble de Catalunya de voler ser un estat independent". "Això no s'aguanta de cap de les maneres", ha exclamat.

Finalment, el president d'aquesta organització ha fet la seva pròpia lectura de tot plegat: "Si som quatre podem protestar però si som 40 ja no ho podem fer". "Aquesta és una interpretació de la Fiscalia sorprenent", ha conclòs.