Un vell conegut de l'independentisme català ha decidit tornar a la palestra. Santiago Espot presentarà a les properes eleccions catalanes -encara sense data- un nou partit independentista, Força Catalunya. Segons explica en un comunicat, "la decisió ve generada per la greu crisi de lideratge de l'independentisme". 

"Ni la lluna en un cove, ni dates i objectius que no puguin complir", és un dels compromisos que adquireix la formació, que critica "les polítiques esgotades i sense rumb" que "són la prova irrefutable d'una impotència irreversible" d'ERC, JxCat i la CUP. Consideren que "el seu relleu és urgent i imprescindible" i per això s'obren a "potenciar una gran coalició independentista de procedència extraparlamentària". 

Força Catalunya promet "parlar amb claredat" i "denunciar obertament la situació de poble colonitzat". Alhora, els seus impulsors posen en valor que els integrants del partit seran "gent acostumada a saber-se guanyar la vida al marge del pressupost oficial". 

L'any 2011, Santiago Espot va concórrer a les eleccions municipals de Barcelona com a candidat de Solidaritat Catalana per la Independència, la plataforma amb que Joan Laporta, Uriel Bertran, Alfons López Tena i Toni Strubell van aconseguir quatre diputats al Parlament a les catalanes de 2010. Dos anys després van perdre la representació parlamentària.