Com era d’esperar, les eleccions basques i gallegues estan fent parlar més enllà dels límits d’aquests territoris. També a Catalunya.

Així, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha aprofitat les victòries del PNB a Euskadi i del PP a Galícia per llançar un missatge a Twitter, que ha encès la polèmica.

En una piulada publicada aquest matí, ha afirmat que “l’electorat premia els perfils centristes”, per després fer-se la pregunta de si això significa l'inici d'un cicle nou, i contestar ell mateix que “tant de bo” que fos així. Aquestes declaracions han provocat malestar en amplis sectors del PDC, pel que suponen d'elogi a Feijóo, en uns moments en què el partit està molt decidit a fixar un perfil molt allunyat del que era l'antiga Convergència i està immers en una complexa renovació de la organització.

Al tuit hi ha contestat ràpidament Pilar Rahola, que ha considerat la piulada del conseller un "dard" cap a l'expresident Artur Mas, i l'actual cap de l'Executiu, Carles Puigdemont. A més, ha volgut posar sobre la taula les ara llunyanes èpoques del peix al cove. “Enyores la vella Convergència?”, ha preguntat la periodista al conseller, per afegir que “es pot ser molt centrista amb concert econòmic i sense patir un brutal espoli fiscal”, en al·lusió al País Basc.

La conversa no ha acabat aquí, i Vila ha publicat un altre tuit per afirmar que “l’èxit del procés dependrà de si el liderem liberals progressistes o revolucionaris”, en clara referència a la CUP. A més, ha volgut tancar polèmiques assegurant que Puigdemont “en té pocs de tan lleials com jo”.

Obert el meló dels presidents, Rahola li ha contestat que “no és gaire bonic” lloar el cap de l'Executiu basc Íñigo Urkullu, que va sortir ahir victoriós de les eleccions, “a les portes de la moció de confiança”, en un moment en què “tots els adversaris el posen de model contra el procés”.

No només a Rahola ha sorprès el tuit de Vila. L'exdiputat de la CUP al Parlament David Fernández ha volgut contestar de forma irònica amb un "centra't, conseller, centra't"; mentre que l'actual diputada dels anticapitalistes Mireia Boya ha insinuat que el "cicle nou" que clama el conseller és "no canviar res", a més d'afirmar, també irònicament, que el PP gallec és "molt de centre" i que l'autonomisme del PNB és "molt nou".