L'exconseller Santi Vila, acusat de desobediència i malversació en el judici de l'1-O, al·lega al seu escrit de defensa davant del Tribunal Suprem que "des de l'inici i final de la seva carrera política" la seva posició i actuació "sempre van ser contràries a estratègies unilaterals".

Segons ha avançat El Diario.es, Vila diu que "l'ideari polític basat en el diàleg va guiar sempre la seva actuació", signat pels lletrats Joan Segarra i Pau Molins. Recorda que va signar la convocatòria de l'1-O abans que el TC prohibís el referèndum.

Un cop coneguda la prohibició  "va donar ordres expresses a la seva departament de no autoritzar cap contractació, despesa o pagament públic relacionat amb la celebració del referèndum". En aquest sentit, demana que se l'absolgui dels càrrecs de desobediència i malversació.

D'altra banda, l'exconsellera de Governació Meritxell Borràs, acusada dels mateixos càrrecs que Vila, també nega la desobediència i la malversació, ja que cap dels despeses descrites per les acusacions depenien de la seva conselleria, sinó de la d'Economia, liderada per Oriol Junqueras.

També assegura que "no va tenir per tant cap intervenció ni en l'elaboració, deliberació, aprovació i votació" de les denominades lleis de desconnexió.