El conseller de Cultura, Santi Vila, ha expressat aquest dimarts que seria “una decisió desproporcionada, traumàtica i de caràcter violent” que el Jutjat d’Osca “anés més enllà” i el sancionés i/o fes executar el retorn dels béns de Sixena que encara romanen a Catalunya. Davant l’advertiment sobre possibles responsabilitats penals derivades de l'incompliment d'una ordre judicial, Vila ha assegurat que es mantenen “ferms” en el compliment de la legalitat, fins on permet el marc patrimonial català.

En aquest sentit, el conseller ha recordat que ja s’ha complert parcialment la sentència però que les 46 obres pendents no poden sortir del país mentre segueixin catalogades. Vila ha indicat que la decisió de retornar o no les obres provisionalment no és seva i que necessita de l’acord “col·legiat del Govern”.

Santi Vila ha reiterat que donar compliment a resolució judicial “col·lideix obertament amb la legislació catalana des del punt de vista de patrimoni” i ha apel·lat a la necessitat d’un acord de Govern explícit sobre aquesta qüestió abans de poder autoritzar o no el retorn de les obres d’art pendents. Això és, les 46 que es troben al Museu de Lleida i dues més que es troben presumptament al MNAC per bé que el seu director, Pepe Serra, hagi reiterat que ni les custodien ni saben on són a dia d’avui. 

Sorprès per la "virulència" del jutge

En tot cas, el conseller s’ha mostrat sorprès davant “la virulència” del jutjat d’Osca per fer complir una execució provisional de sentència que ha considerat “no prou curosa amb un marc legislatiu en matèria patrimonial i cultural”. Vila ha dit que es mantindran “ferms”, però que tampoc es cansaran de donar al jutjat arguments “de tipus cultural, patrimonial i fins i tot social i polític per fer-li veure que anar més enllà en relació a aquesta qüestió a Lleida seria un acte desproporcionat, traumàtic i de caràcter violent”.

Al respecte, el conseller ha dit que “desconeix les mesures punitives” concretes que podria prendre el jutjat, en virtut de l’advertiment que ha fet aquest dimarts. En tot cas, Vila ha admès que en aquests moments no pot assegurar que no hi haurà “cap acció violenta per part del jutjat en relació al Museu Diocesà i Comarcal, com enviar la policia”. Un extrem que el conseller de Cultura consideraria “del tot desproporcionat i inadmissible”, entenent que encara no hi ha una sentència ferma sobre aquest litigi. 

“La nostra posició només pot ser reiterar que la nostra voluntat ha estat sempre donar compliment a les resolucions judicials”, s’ha defensat Vila, decidit no obstant això a fer veure al jutjat que “més enllà del conflicte civil hi ha un marc patrimonial català que vincula al conseller de Cultura”. La decisió d’accedir al retorn provisional de les obres no és “personal ni discrecional”, ha insistit abans de concloure que “qualsevol decisió que s’hagi de prendre a partir d’ara” en relació a aquesta qüestió, s’ha d’acordar en el sí del Govern. Autoritzar o no la sortida de les obres del país “necessita la decisió col·legiada del Govern, ha conclòs”.