El conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat que el conflicte entre Aragó i Catalunya pel retorn de les pintures de Sixena té un rerefons polític. En una entrevista a TV3, ha insinuat que el govern aragonès ha posat més interès a recuperar les obres en mans de les institucions catalanes que no pas les que ostenten, i també podrien reclamar, altres comunitats autònomes: "Per raons polítiques, Aragó s'ha despertat". 

No obstant això, ha considerat que la polèmica ha arribat massa lluny amb la judicialització del conflicte i creu que ara ja és tard per a un acord entre les dues comunitats. "A l'Aragó i aquí no vam ser prou generosos. I ara estem en mans de la justícia", s'ha lamentat i ha afegit que el xoc d'institucions l'entristeix perquè "enfronta sentiments i comunitats".

El conseller de Cultura ha criticat durament l'actitud del govern d'Aragó en el conflicte pel retorn de les pintures i li ha recriminat que utilitzi els jutjats per fer política. Ha titllat "d'acte violent" i la possibilitat que se li pugui imposar una multa o se'l pugui querellar per la via penal.

Pel que fa a la via judicial, Vila ha assegurat que la jutgessa que instrueix el cas no pot demanar a un conseller que "contradigui les lleis catalanes", com la llei de Patrimoni o la Llei de Museus. Així i tot, ha deixat la porta oberta al compliment de les decisions judicials perquè considera que "respectar les lleis en una democràcia és necessari". "Quan hi ha una interlocutòria d'una jutgessa, l'has de complir", ha apuntat.

Més enllà del procés judicial de Sixena, Vila ha assegurat que des de Catalunya s'ha mantingut "un fil de relació" amb el govern aragonès amb l'objectiu d'avançar en els projectes pendents en cultura i llengua.