Santi Vila, que darrerament s'ha proposat per liderar el PDeCAT, ha publicat un article titulat "Fem-ho bé" a La Vanguardia en què es desmarca de la política actual del PDeCAT i amenaça amb retirar-se de la vida política si persisteix en aquesta actitud. L'ex conseller d'Empresa afirma que "És ben legítim defensar la independència, això sí, per la via escocesa i mai tirant pel dret, al marge de l'ordenament", i aposta per la distensió en la línia del que proposa el lehendakari Urkullu.

Vila valora molt negativament la política que el PDeCAT ha dut a terme fins ara: "Havíem de dur el país a la preindependència i hem tornat a la preautonomia". I creu que les polítiques agressives de Madrid no justifiquen "respostes polítiques que puguin posar en risc tot el progrés material i espiritual que hem aconseguit durant els darrers 40 anys". Santi Vila ha afirmat que cal un respecte escrupulós a la legalitat i que en aquests moments ell aposta per "la fi de la repressió i l'amnistia per als encausats, la retirada del 155, el restabliment de l'autogovern i un referèndum acordat".

El més sorprenent de les crítiques de Vila a la política del PDeCAT és que quan al juliol de 2017 el conseller d'Empresa Jordi Baiget va ser cessat per dubtar del referèndum, Santi Vila no es va solidaritzar amb la seva posició, sinó que va abandonar la conselleria de Cultura per ocupar la vacant que deixava Baiget.