L’exconseller del Govern Santi Vila ha punxat en la presentació a Madrid del seu llibre D'herois i traïdors. El dilema de Catalunya atrapada entre dos focs, que no ha comptat amb la presència de cap dirigent polític destacat, ni tan sols del partit on encara milita, el PDeCAT. "Ha vingut la consellera de cultura d'Aragó, però de l'entorn més institucional. Ara bé, quan el llibre es va presentar en un acte a Barcelona, hi van anar representants de PSOE, Partit Popular, PDeCAT... però evidentment cadascú és lliure d'assistir on vulgui", s'ha excusat, preguntat per El Nacional.

La qüestió a les previsions d'agenda del PP estava anunciada la presència del vicesecretari de polítiques socials Javier Maroto. Tanmateix, aquest ha hagut de cancel·lar l’assistència, a causa de “reunions” de darrera hora, segons fonts consultades han explicat a aquest diari. Això sí, a la trobada hi han assistit el magistrat emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín; el líder del sindicat UGT, Josep María Ávarez; el president del cercle d'empresaris, Javier Vega de Seoane, a més de representació del cos de diplomàtics, segons els organitzadors de l'acte.

Presentat pel periodista Manuel Campo Vidal en un auditori amb unes 150 persones, Vila ha confessat que havia rebut crítiques “d’oportunisme” per la publicació. L’exconseller, però, s’ha excusat en la “necessitat” d’explicar la seva visió “honesta” sobre les setmanes prèvies a l’1 d’octubre i la declaració d’independència. Per això, ha reconegut que el relat podria contenir “inexactituds, tot i que no falsedats”, en resposta a les paraules de Carles Puigdemont i Toni Comín, sobre que Vila no va assistir a la totalitat de les reunions preparatòries del procés. 

El fet és que Vila s'ha mostrat "ferit" per aquells qui l'haurien increpat, acusant-lo d'alinear-se amb l'Estat, o que, inclús, haurien afirmat que havia pactat amb la Fiscalia —cosa que es desmentiria amb la filtració de la declaració a l'Audiència Nacional, al seu parer—. "A les xarxes socials es van fer acusacions tan greus. La gent estava molt hipersensible aquells dies tan intensos, però no hi va haver rectificació, ni res que s'assembli. Em trobava amb joves i adolescents molt excitats. És clar, qui no s'apunta a un desafiament contra l'Estat?", ha dit sobre el moviment independentista.

Vila tampoc ha estalviat crítiques contra ERC, tal com ha fet en les diverses entrevistes que ha ofert en diversos mitjans. L'exconseller ha dit que la nit del 26 d'octubre se'n van "anar a dormir" creient que hi hauria comicis, però l'endemà la resposta no hauria estat tal. "Si preneu aquesta decisió, us farem una campanya i us acusarem de covardia", és la resposta que hauria percebut Puigdemont, davant la voluntat de convocar eleccions. Això sí, ha criticat que per la banda de l'Estat "no hi va haver un senyal", que indiqués que no se suspendria l'autonomia si no hi havia DUI.

Ja a la sortida, l'exconseller ha advocat perquè el 2018 sigui l'any de la "rectificació", després del "bienni desafortunat" viscut entre 2016 i 2017 amb el procés. "Si algú va sortir derrotat de l'última legislatura a Catalunya, va ser la moderació", va dir sobre la posició que hauria intentat mantenir al llarg d'aquest temps. Per això, ha arribat a afirmar que "cent de milers de ciutadans" situats en aquest espai no se sentirien "representats" pels partits actuals. "Aquest espai del centre cal ocupar-lo, perquè fins ara, qui intentava moure's cap a ell, era estovat", ha tancat.