El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha defensat aquesta setmana que retirar els murals de Sixena del MNAC “és una imprudència que no es justifica sota cap circumstància”.

En una entrevista al Punt Avui TV, Vila ha assegurat que assumeix “tota la responsabilitat” de la decisió perquè el govern “no està disposat, per molt que hi hagi advertències i amenaces, a cometre un acte tan irresponsable que podria causar un dany irreparable a unes pintures murals que teòricament ens haurien d’unir a tots”.

“El govern, i jo personalment per raons de consciència, em nego absolutament a fer-me responsable d’aquesta decisió, i per tant no autoritzaré en cap circumstancia el trasllat”, afirma Vila. Pel conseller, “si algú ho vol imposar” caldrà que trobi “una persona tècnicament solvent o científicament acreditada” que “gosi prendre aquesta decisió tan arriscada”.

A més, el conseller de Junts pel Sí també afirma que “és especialment desagradable” que s’hagin emprès accions per la via penal contra ell mateix i el director del MNAC, però assegura que amb això no aconseguiran “fer-los ballar”. “Aquest país està acreditant que no té por, i jo personalment tampoc em deixaré atabalar per aquest tipus d’amenaces que considero indignes d’un estat de dret i un funcionament correcte de l’ordenament legal”, assegura.

Vila es mostra decidit a defensar “si cal davant del jutge” que “no li poden demanar al conseller de cultura del govern de Catalunya que, per donar compliment  a una execució provisional de sentència, incompleixi les lleis del seu país”. “No puc fer-ho perquè seria indigne”, sentencia.

Ordre judicial

El jutjat d'Instrucció número 2 d'Osca va ordenar dimecres l'execució provisional de la sentència del 4 de juliol, que condemnava el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a lliurar les pintures murals de Sixena. La magistrada insta la institució catalana que en el termini de vint dies comuniqui al jutjat com procedirà a desmuntar les pintures exposades, en quines condicions efectuarà el seu trasllat des del MNAC fins a la sala capitular de Sixena i que determini, també, quins tècnics hi intervindran.