És el moment de canviar de rumb. És la tesi de l'exconseller Santi Vila, en un article publicat aquest diumenge a La Vanguardia, on defensa que "és l'hora de rectificar les pròpies decisions, no de ratificar-les". D'aquesta manera, l'exmembre del Govern de Puigdemont, que va dimitir abans de la declaració d'independència i va esquivar la presó amb una fiança de 50.000 euros, sosté que "si no recosim i cicatritzem ràpidament aquests danys, l'ambient continuarà enrarit, el terreny de joc polític impracticable, la reconciliació i la concòrdia llunyanes".

"Les setmanes i les hores elèctriques viscudes amb tanta intensitat el passat mes d'octubre van quedant enrere, com queden els danys perpetrats per uns i altres a l'economia i la societat, a les institucions i a les vides de molts dels qui van ser-ne protagonistes", afirma Santi Vila, que posa la constitució del Parlament aquesta setmana com a exemple d'això. "El relleu generacional que suposa l'elecció de Roger Torrent, un home net de cicatrius i de càrregues judicials, com a president del Parlament és una bona mostra", diu.

En aquest sentit, l'exconseller d'Empresa i Coneixement demana als principals actors polítics espanyols, i també als independentistes, que rectifiquin. "Milions de catalans estan dolguts per l'immobilisme i el menyspreu de Rajoy, però també som molts els que estem exhausts de tanta ocurrència i de tants conills contínuament extrets del barret de copa del procés", argumenta.

Vila, que en més d'una ocasió ha renegat de la via unilateral i ha apostat pel diàleg, adverteix que no són necessàries "solucions traumàtiques ni ortopèdiques". I afegeix: "Qualsevol indici de solució requerirà, en primer lloc, un compromís responsable i sincer amb la reconciliació i la recuperació del consens entorn als valors constitutius de la nostra vida en comú, més enllà de coincidències o discrepàncies".