El ja exmagistrat Santi Vidal va assegurar aquest dissabte que qui té el poder a Espanya no és el govern espanyol, sinó la cúpula del Poder Judicial. Concretament, Vidal va sentenciar, en una entrevista al FAQS, que és el Consell General del Poder Judicial, el Tribunal Constitucional, tots dos òrgans amb majories conservadores designades pel Partit Popular, el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional qui tenen el poder real a l'Estat espanyol. A més, Vidal recorda que els magistrats del Suprem són designats directament pel CGPJ, i per arribar-hi no cal fer la carrera judicial.

Pel que fa al judici al procés, l'exmagistrat de l'Audiència de Barcelona, va assegurar que tant el Suprem com l'Audiència Nacional es van comportar com uns tribunals polítics, tot i que va deixar molt clar que aquesta acusació és només en el cas concret de Catalunya i va deixar clar que no és un fet habitual. Concretament, Vidal va assegurar que durant el judici al procés, la Sala Segona del Suprem, presidida per Manuel Marchena, va vulnerar "un seguit de drets fonamentals que fins llavors havia respectat en altres casos”.

Ara bé, sobre Manuel Marchena no tot van ser paraules d'escarni, tot el contrari. Vidal va assegurar fermament que tant el jutge Marchena com Pablo Llarena, jutge instructor de la causa del Suprem, "són bons juristes", però els recrimina que en el cas de la causa concreta contra els presos polítics "han infringit una sèrie de normes de rang institucional, constitucional i processal”, com no deixar veure les proves audiovisuals durant el judici, fet que provoca que no hagin demostrat com de bons juristes són.

Classificació dels presos

Pel que fa a la classificació dels presos polítics, Vidal va assegurar que, jurídicament, té dubtes que hagués estat la millor decisió adjudicar directament el tercer grau als presos, ja que la fiscalia hagués pogut recórrer directament al Suprem, tribunal en el qual, Vidal, hi ha "perdut tota la confiança" per culpa de les seves últimes decisions. Alhora, ha recordat que qui decidirà ara el futur dels presos serà el jutge de vigilància penitenciària.

En el cas dels escó al Parlament Europeu del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i tot el conflicte al voltant de la seva immunitat després de la sentència del TJUE, Vidal va opinar que l'únic que no s'ha saltat cap sentència, ni la del mateix tribunal europeu ni la del Tribunal Suprem i la JEC és el president de l'Eurocambra, David Sassoli, ja que, d'acord amb la normativa europea, ha aplicat les sentències que ha rebut, en les quals una resol que Junqueras és eurodiputat i a l'altra, la del Suprem i la JEC, que el líder republicà ja no és parlamentari perquè és inelegible. En aquest punt, Vidal també opina que la sentència del Suprem i la JEC ha desobeït la sentència del TJUE