La vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha exigit al president del Parlament, Roger Torrent, que proposi un "candidat viable" a la investidura, que estigui "dins de la llei, i fora de presó", ho ha fet el dia després de la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya. Santamaría ha denunciat que Torrent "s'extralimités" en fer declaracions institucionals sobre la situació política, tot i que ho ha qualificat "d'afegitó". Així mateix, la número dos de Mariano Rajoy ha recordat al president de la cambra que la seva funció és endegar una ronda de contactes i no "atendre" només els "seus seguidors" independentistes.

"Vull dir a Elsa Artadi i els seus seguidors que pensin en Catalunya", ha exposat la vicepresidenta, després d'una reunió de subsecretaris a la Moncloa aquest dilluns. Santamaría també ha recordat que va ser pel recurs de la Moncloa davant del Tribunal Consitucional que la investidura telemàtica o delegada de Puigdemont va quedar vetada. Això passa en un moment en què ERC, JxCat i la CUP semblen disposats a mantenir la candidatura del cap de llista de Junts per Catalunya. 

Per aquest motiu, la vicepresidenta espanyola ha fet una crida al respecte a la Justícia i els Cossos de Seguretat de l'Estat perquè "el respecte democràtic es demostra caminant" i, en la seva opinió, "poc poden parlar de democràcia" els que no respecten l'imperi de la llei o les decisions judicials. "Demano a tots que respectin els drets i les opinions del conjunt. La resta és sectarisme antidemocràtic", ha reblat.

En aquest estat de coses, Santamaría ha elevat el perfil sobre la detenció de Puigdemont. "Als demòcrates ens tranquil·litza que funcioni la Justícia. És una bona notícia", ha indicat, sobre la cooperació europea per a l'extradició, després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena cursés novament l'euroordre de detenció.