La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat avui que el referèndum sobiranista a Catalunya "no pot fer-se" i "no es farà" i ha demanat als independentistes que s'allunyin de la seva "realitat secessionista paral·lela", que s'està quedant "de la mida d'una urna", ha dit.

La vicepresidenta ha respost així, en la sessió de control del Senat, una pregunta del portaveu del PDeCAT Josep Lluís Cleries qui ha acusat el govern espanyol d'haver "enterrat l'operació Diàleg que encara no havia començat" amb els pressupostos i ha insistit que els catalans decidiran el seu futur a les urnes.

"Quina vergonya perseguir les urnes", ha declarat Cleries el mateix dia en què s'ha conegut que la Fiscalia prepara una querella per desobediència, prevaricació i malversació davant la licitació per part de la Generalitat del subministrament d'urnes per a eleccions al Parlament, consultes populars i "altres formes de participació ciutadana", amb les quals pretén celebrar el referèndum sobiranista.

Sáenz de Santamaría ha acusat la Generalitat de creure que Catalunya és el seu "patrimoni exclusiu" i que "tots els catalans han de combregar amb les seves idees". "Per això", ha dit, "amenacen els empleats públics i fins i tot estudien contractar aturats i que siguin ells i no vostès, els alts càrrecs, els qui hagin de carregar l'incompliment de la llei".

La vicepresidenta ha enviat un "missatge de tranquil·litat" als empleats públics i al conjunt dels catalans perquè, segons ha subratllat, el govern central defensarà "la llibertat de tots" i "no permetrà que agredeixin les regles de la democràcia". "El referèndum d'autodeterminació no pot fer-se i no es farà i menys coartant l'oposició, els funcionaris i el conjunt dels catalans, que mereixen entesa i estabilitat", ha assegurat. 

No hi ha marge per a l'acord

També ha preguntat sobre aquest assumpte al Senat el senador socialista i expresident de la Generalitat José Montilla, qui ha qüestionat a la vicepresidenta sobre si creu que l'acció del govern espanyol ha contribuït a millorar les relacions amb les institucions de Catalunya i a buscar vies de solució.

Sáenz de Santamaría ha afirmat que el govern espanyol ha enfortit les necessitats dels catalans. "Si l'únic diàleg que vol la Generalitat és que ens posem d'acord i arribem a un pacte per saltar-se les regles de la democràcia, els dic que no hi ha marge per a l'acord", ha postil·lat. I li ha dit a Montilla: "Si és per treballar amb la societat civil i la resta de partits, especialment el seu, per donar resposta als catalans, saben que trobaran el govern".

Montilla ha demanat a la vicepresidenta que prenguin la iniciativa per crear les condicions propícies per al diàleg, a la qual cosa Sáenz de Santamaría ha respost que en aquest temps han enfortit el finançament dels serveis públics catalans, la inversió en infraestructures, donat suport a la llengua i cultura catalana i defensat que l'Agència Europea del Medicament estigui a Barcelona.

Ha subratllat que han parlat amb ajuntaments, amb associacions, amb la societat civil i amb tots els partits. "Parlar amb vostè i el seu grup és també enfortir el diàleg amb Catalunya", ha sostingut.