La Moncloa comença a mostrar els primers símptomes de cansament pel bloqueig polític que suposa portar més de 200 dies en govern en funcions. La vicepresidenta interina, Soraya Sáenz de Santamaría, deixa anar aquest sentiment quan és preguntada pels mitjans sobre qualsevol qüestió. Sobre “l’Operació Catalunya” ha indicat que no tenia informació sobre el tema i ha instat el PSOE a preguntar-se si una comissió era el mecanisme per aclarir la qüestió. Espanya encara no té govern. Ni del PSOE, ni del Partit Popular, ha vingut a adreçar al seu rival.

“Abans de demanar comissions, que es preguntin si és la manera més útil d’arribar on tots volem”, ha indicat Santamaría en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La número dos del govern considera que els socialistes estan “en ple dret” d’emprendre aquesta via democràtica. Ara bé, abans els recomana informar-se entre els seus exministres de l'Interior. Santamaría ha remarcat que el Ministeri és l'autoritat per determinar "la finalitat d'aquest expedient i què ha passat" en tant que "són els òrgans especialitzats i encarregats" i els qui en disposen els recursos, com ha afegit. 

La vicepresidenta ha traspuat certa sorpresa per pensar en accions parlamentàries, quan no hi ha executiu ni una majoria clara per engegar la legislatura. “Abans de demanar comissions, faria una reflexió seriosa sobre què pensen en aquesta legislatura”, ha etzibat als seus rivals. El PSOE viu una guerra de barons interna. Les aigües estan agitades entre aquells que ja postulen Pedro Sánchez com a candidat a la investidura, si fracassa Rajoy i els qui demanen no aventurar escenaris futurs. 

El govern espanyol segueix fent un clam desesperat perquè hi hagi un "executiu estable". Santamaría ha apel·lat a la "responsabilitat" dels socialistes, a qui primer els van demanar un govern de coalició i ara el suport suficient que permeti sostenir la legislatura. "Entenc i respecto que els partits necessitin un temps de reflexió. Tots tenim una responsabilitat. És legítim que cada partit defensi els seus propis interessos, però cal defensar l’interès general", els ha adreçat. Però Mariano Rajoy es manté ferm en la idea de postular-se per a la investidura. Segons ha sabut El Nacional, a Moncloa calculen que el ple es celebrarà a finals de juliol. 

No se sap si ja hi ha hagut contactes del PP amb Ferraz. "Això va a gust del consumidor", ha indicat la número dos del govern. Tampoc es coneix si CDC ja s'hauria trobat amb Rajoy. Aquesta setmana, el cap de llista Francesc Homs va visitar dos dies Madrid per recollir l'acta de diputat al Congrés. Santamaría ha esquivat la qüestió: "Jo he dit tot el que sabia", ha respost a la insistència dels periodistes. A Convergència tampoc es pronuncien, però la sospita ha emergit en un moment que l'executiu en funcions ja s'ha trobat amb ERC, PNB, Coalició Canària, i té visita concertada amb Ciutadans i Podemos.

La qüestió catalana ha cuejat durant la roda de premsa, com a conseqüència de l'anul·lació de les lleis d'estructures d'Estat de Catalunya. La resposta de Moncloa és la mateixa que altres cops, és a dir, emparar-se en la Carta Magna. "Espanya és un sistema constitucional i cada institució té uns poders. La Generalitat no pot crear estructures d’Estat. Li faria una recomanació: té àmplies competències que pot fer. Cal que un repassi quines són i ho pot fer molt millor", ha insistit sobre el tema.

Dins del bloc "competencial", el tancament del CIE de Barcelona per part de l'Ajuntament ha generat la mateixa animadversió per part de la vicepresidenta en funcions. Santamaría ha recordat que aquesta unitat no va ser impulsada pel govern Rajoy, sinó pel de José María Aznar, i que el PSOE tampoc la va derogar durant el seu mandat de José Luis Rodríguez Zapatero. "La privació de llibertat sempre es fa sota control perquè pugui el jutge d’instrucció dur a terme la tutela corresponent dels drets dels interns", ha explicat. "Un pot fer la política que tingui per convenient. Mentre la legislació espanyola sigui aquesta, un govern té un objectiu que complir", ha indicat sobre les veus com la de l'alcaldessa Ada Colau, que va ordenar el tancament.