La vicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría ha elevat el to sobre l'alliberament de Carles Puigdemont durant la convenció del Partit Popular a Sevilla d'aquest divendres, on ha insistit que aquest era un "fugit de la Justícia", i que per tant, "no es poden reconèixer els mèrits dels qui es col·loquen fora de la llei i per sobre de la llei", ha denunciat el dia després que el tribunal federal d'Schleswig-Holstein descartés el delicte de rebel·lió i Puigdemont denunciés a la sortida del penal d'alemanya la "vergonya que la Unió Europea tingui presos polítics".

"Hauria d'assumir què ha fet, si té un respecte a la resta dels seus companys" ha dit Santamaría sobre el referèndum i la declaració d'independència, motiu pel qual el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va obrir l'auto de processament per rebel·lió. En aquest sentit, s'ha burlat que era una "mala notícia" que Catalunya fos coneguda per les "peripècies" del líder de Junts per Catalunya. Finalment, ha insistit que es respectava la decisió dels magistrats, com també es va respectar que la Fiscalia demanés l'extradició. 

Davant d'aquest escenari, la vicepresidenta espanyola ha exigit el president del Parlament proposar un candidat que pugui implementar un "govern efectiu a Catalunya", i no un que no superi la votació de la cambra, estigui en situació de presó o a l'estranger ara que Torrent ha obert una nova ronda de contactes telefònics per a la investidura. 

Nova ponència; "El secessionisme català"

La qüestió és que Santamaría serà ponent del congrés aquest dissabte a les 11:30h, en una ponència de títol. "Espanya: un gran país", moderat per la vicesecretària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, juntament amb la vicepresidenta i els ministres De la Serna i Méndez de Vigo, el vicepresident del Grup Popular Europeu Paulo Rangel i el president de Societat Civil Catalana José Rusiñol.

A més, la convenció acollirà un nou espai de títol "El secessionisme català", que s'ha introduït aquest divendres a l'horari de conclave. Estarà integrat per la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, el diputat del PPC al Congrés Jordi Roca i el secretari executiu de Relacions Internacionals del PP, José Ramón García Hernández.