La vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha elevat el to en relació amb el referèndum, durant la reunió del Grup Parlamentari del Partit Popular celebrat al Congrés aquest dimarts. "Cal que se sàpiga i es denunciï. La dinàmica en què ha entrat la Generalitat té molt poca cabuda en una democràcia" ha dit davant el silenci dels seus 137 diputats. Santamaría també acusa el govern català de "pressionar" els alcaldes per "endossar-los" les seves "decisions il·legals"; és a dir, l'1-O, i eludir-ne la responsabilitats, tot i que no ho ha dit així explícitament.  

"Hi ha pressions als mitjans, o t'impliques o no reps la seva publicitat. Imagineu que això ho fes el govern de la Nació. Tindríem cinc o sis comissions enceses en aquesta casa. Després, la resta de partits no independentistes estan patint el menyspreu l'assetjament  de la CUP a la seva seu. Al Parlament no es convoca la junta i la mesa de portaveus quan es requereix. Es fan tramitacions exprés i anuncis d'esborranys. S'ha perdut la neutralitat institucional, i això va en contra de la Llei de Transparència. Les pressions als funcionaris són la tònica" és l'escenari descrit per la vicepresidenta espanyola. 

En aquesta tessitura, Santamaría ha denunciat que el govern català s'estaria refugiant en altres actors per "eludir" les seves responsabilitats. Ha posat l'exemple del 9-N i ha explicat que quan el Tribunal de Comptes n'ha reclamat les sancions econòmiques, s'havia culpat els interventors –com també s'hauria fet en el seus moment amb els voluntaris. Però de cara a l'1-O, la vicepresidenta ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de fer el mateix amb els alcaldes. "Busquen voluntaris per a signar decisions il·legals", ha denunciat, després de dir que eren els consistoris eren "pressionats".

També hi ha hagut una referència expressa per als Comuns i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La número dos de Mariano Rajoy ha denunciat que l'independentisme havia dut a terme pressions als primers. "És el que té l'equidistància i l'ambigüitat", ha dit, ara que el consistori de Barcelona s'ha obert a posar facilitats al referèndum. "Les facilitats no poden convertir-se en dificultats per als funcionaris", ha afegit en relació implícita amb Colau.

Finalment, Santamaría ha insistit que el referèndum no tindria lloc perquè el Tribunal Constitucional va dictaminar el 14 de febrer –en la sentència del 9-N– que tot acte preparatori és il·legal. "Fins i tot tenen problemes per comprar urnes. Avui el TSJC ha dit que continua el procediment contra Meritxell Borràs", ha recordat en relació amb els adjudicataris d'urnes. Aquí ha indicat que la Generalitat no estaria complint cap dels dictàmens de la Comissió de Venècia, o el Consell de Garanties Estatutàries, a l'hora de celebrar un referèndum, sentenciant que el govern català cada cop estaria "més sol" en el procés sobiranista.