La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáez Santamaría, presideix aquest dilluns la presa de possessió d’Enric Millo com a nou delegat del Govern espanyol.   

A les 12.30 h, a la seu de la delegació, es farà oficial el relleu de María de los Llanos de Luna per Enric Millo. Un canvi orientat a potenciar el perfil polític de la figura del delegat del Govern a Catalunya, en una legislatura que marcarà un punt d’inflexió en les relacions entre Catalunya i Espanya.

Millo i Bermúdez de Castro

Santamaría ha rebut l’encàrrec directe del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, d’ocupar-se de la qüestió catalana. Sobre el terreny, tindrà el suport del nou delegat del Govern espanyol, i la relació administrativa en els afers catalans la gestionarà el nou secretari d’Estat d’Administracions Territorials, una secretaria clau del nou Govern de Rajoy.

Contra l’immobilisme dels darrers anys, Rajoy vol escenificar que no hi haurà concessions a l’independentisme però sí diàleg en el marc autonomista. 

Llanos de Luna

D'altra banda, en aquests moments, el futur de la fins ara delegada del Govern espanyol, María de los Llanos de Luna, és incert.

El cap del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ja ha dit que espera que Llanos de Luna segueixi vinculada al partit.

Llanos de Luna serà recordada com la delegada obedient, enfrontada obertament –amb més de 400 processos judicials– amb els ajuntaments, els polítics i les institucions independentistes. Fins i tot, ha estat declarada persona non grata per alguns consistoris, com el de Girona o el d'Arenys de Munt.