La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha carregat contra la reforma de la llei de Presidència per facilitar investidures a distància, aprovada i debatuda la setmana anterior al Parlament de Catalunya amb els vots d'ERC, la CUP i Junts per Catalunya, i que aquest dimecres el govern espanyol impugnarà amb l'aprovació del recurs al Tribunal Constitucional en el Consell de Ministres extraordinari convocat a les 11h.

"És l'últim punt de l'agonia a què alguns volen sotmetre les institucions catalanes", ha carregat la vicepresidenta des del Senat, on hi havia sessió de control, en al·lusió a l'intent d'investir Carles Puigdemont. "Ningú és imprescindible, menys els qui s'han saltat la llei", ha reblat al respecte. 

Santamaría ha recordat que el Consell d'Estat havia avalat el recurs, i el Consell de Garanties Estatutàries ja havia avisat la Mesa que la llei no procedia, cosa que sentia que legitimava l'executiu per intervenir. "Tornin a la Constitució i a la realitat", ha insistit la número dos de Mariano Rajoy

Al respecte, fonts de la Moncloa exposen que primer la llei serà publicada al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat) que controla el mateix govern central, i després serà recorreguda, amb petició de suspensió, que es farà efectiva quan el TC admeti a tràmit el recurs. Allò que no aclareixen és si hi haurà roda de premsa posterior, ja que part del govern espanyol estarà al Congrés, en sessió de control a la mateixa hora. 

Així doncs, des de l'executiu central no s'han atrevit a fer una previsió sobre si hi hauria Govern abans del 14 de maig, tal com asseguren des de Junts per Catalunya, un cop la candidatura de Puigdemont quedi impossibilitada, novament.