L’esmorzar del vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, a Madrid ha virat entre els riures dels assistents, les respostes esquives del convidat a les preguntes incisives i les lliçons d’economia internacional en el discurs d’obertura. Junqueras ha amagat que aquest dijous es reuneixi amb la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, davant la sorpresa dels periodistes. "Ni afirmo ni desafirmo" ha dit. Com ha pogut saber El Nacional, a partir de fonts coneixedores de la trobada, la resposta ha vingut motivada perquè és el govern espanyol qui ha demanat màxima discreció a la Generalitat. "És absurd, si ja ho sap tothom" diuen les fonts.

El republicà no s'ha acabat de sentir còmode amb la seva resposta, en un moment en què molts mitjans es feien ressò de la notícia. Preguntat per la “proximitat” amb Santamaría, que s’haurà reunit amb ell dues vegades en menys de tres mesos, Junqueras defensa la distància ideològica amb el Partit Popular. El líder d'ERC ha hagut de celebrar, sense poder exposar les causes i la cita, la capacitat del seu partit per posar-se d’acord amb “qui sigui”.

Com ha confirmat aquest diari, el govern encara desconeix l'ordre del dia, però des de la vicepresidència catalana creuen que seran qüestions de caire econòmic perquè el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, podria ser a la trobada. Aquest dimecres el grup socialista va presentar una petició perquè Montoro comparegués al Congrés per justificar-se pel tancament pressupostari de 2016. És a dir, que les finances espanyoles i el dèficit podrien no estar passant pel seu millor moment.

Aquest fet podria justificar la màxima discreció que vol l'executiu central. També podria venir motivat per la polèmica entorn a la formació de govern, després que C's indiqués al PP que si pacta amb els independentistes, li votaria "no" en la sessió d'investidura.

Allò que ha començat com una reflexió sobre els temes que el vicepresident domina: els fluxos de capitals, el deute dels estats o el dèficit, s'ha convertit en una entrevista incòmoda del públic al líder d'ERC. Els convidats han mostrat interès pel recent esdeveniment en què CDC hauria cedit vots a PP i Ciutadans perquè aquests es garantissin dues vicepresidències més a la mesa del Congrés. Preguntat per El Nacional sobre si això mina la confiança amb els socis de govern, Junqueras ha mostrat la cara més simpàtica per evitar un sisme a Junts pel Sí. 

"La millor resposta és el meu somriure" ha afirmat. En aquest punt, el moderador ha intervingut per bromejar amb ell. "Ja, però els somriures no els poden sentir els companys de la ràdio" l'ha increpat. És aleshores quan el líder català ha respost: "No tinc per costum opinar sobre les decisions internes d’altres formacions polítiques. No sóc la persona indicada per respondre, no tinc opinió sobre què fan els altres" ha reiterat. La CUP ja demana explicacions a CDC per aquest tema, però el vicepresident segueix sense voler dir el seu parer.

Sobre qüestions de política catalana, Junqueras s'ha mostrat optimista quant a la moció de confiança a què se sotmetrà el president Carles Puigdemont al setembre. "Si no la supera, s'obrirà un període de dos mesos per triar un altre candidat, però no hi haurà un altre candidat", ha indicat. Però el representant del Govern gairebé ni ha esmentat la paraula "independència", almenys fins el moment en què se li ha preguntat per aquesta, expressament. "Que jo sàpiga no hi ha canvis en el full de ruta" ha reblat sobre qualsevol pacte amb Mariano Rajoy perquè es mantingui a Moncloa.

Sobre la investidura espanyola, el polític català s'ha guanyat el favor del públic bromejant sobre allò a què no volia respondre. El moderador ha preguntat si l'exlíder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, podria ser una bona proposta per a ministre independent de Rajoy. "Si contesto, el condemno a no ser-ho" ha suggerit. "Ja, però vostè vol que ho sigui?" ha indicat el moderador. "A bon entenedor..." ha fet una clucada d'ullet el republicà.

Allò que el conseller d'Economia sap segur és que no donarà el seu suport a cap candidat a la investidura que no ofereixi un referèndum a l'escocesa. "Es impossible que algú digui que no té clar què defensa ERC", ha recordat.

Com ja va passar amb el president Puigdemont fa uns mesos quan va comparèixer al Palace, aquesta vegada tampoc cap representant del govern espanyol s'ha acostat a l'hotel Ritz a sentir Oriol Junqueras. Això sí, l'acompanyaven el delegat de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, el cap de llista d'ERC al Congrés, Joan Tardà i el seu equip de premsa.

La jornada seguirà a Madrid amb l'empresariat, on s'abordarà la qüestió catalana i la reunió amb Santamaría serà en secret a Moncloa a la tarda.