Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta del govern espanyol, ha negat aquest dilluns que hi hagi hagut una "instrucció política" per retirar samarretes i motius grocs abans de la final de la Copa del Rei de futbol entre el Barça i el Sevilla que es va jugar dissabte a Madrid. Ho ha dit en una entrevista a 8TV, on ha atribuït aquestes decisions a la tasca policial.

Sáenz de Santamaría també ha evitat barrejar terrorisme i procés, i ha afirmat que no veu "oportú" barrejar els dos conceptes. Tot i això ha volgut remarcar que a Catalunya han passat "coses molt greus", i ha recordat els episodis de l'aprovació de les lleis de ruptura del 6 i 7 de setembre del 2017 al Parlament de Catalunya o la concentració del 20 de setembre davant del Departament d'Economia.

La vicepresidenta del govern espanyol també ha parlat de l'article 155, que, segons ha dit, ha "estabilitzat" la situació a Catalunya. També ha retret als partits independentistes que siguin "incapaços" de posar-se d'acord per formar un Govern que, segons ha dit, desactivaria automàticament l'article tal com va establir el Senat.

En tot cas, Sáenz de Santamaría sí que ha dit que el govern que surti del Parlament hauria de "respectar" la llei i "governar per a tothom", i ha afirmat que cal un executiu "que parli amb tots els catalans, no només amb els independentistes".

Factures falses?

Finalment, pel que fa a les discrepàncies entre el Ministeri d'Hisenda i la Guàrdia Civil i el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a l'entorn del finançament del referèndum de l'1 d'octubre, Sáenz de Santamaría ha reiterat que no hi ha registre de despesa pública per aquest concepte en les factures que ha controlat l'executiu espanyol. En tot cas, ha afirmat que hauria de ser la justícia la que investigués si alguna d'aquestes factures podria ser falsa.