L’Estat i la Generalitat exhibeixen voluntat de diàleg en les qüestions que afecten a ambdues administracions, però sempre mediats pel Tribunal Constitucional. Aquest dijous s’ha produït la reunió entre el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, i la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría. La trobada ha durat una hora i vint minuts, aproximadament, i s'haurien emplaçat a trobar-se, segons Junqueras, "si es creu que es pot arribar a acords". No hi ha data encara, però tot apunta que la comunicació immediata serà la dels divendres, al Consell de Ministres.

Demandes de la Generalitat

El vicepresident ha manifestat la una demana principal, sobre que l'alt tribunal no dugui a tràmit la llei de pobresa energètica. "Permet seguir ajudant els nostres ciutadans” ha dit el català. Segons ha afirmat, la possibilitat que es presenti un recurs de constitucionalitat estava en aire, i s'abordaria en el Consell de Ministres d'aquesta setmana. Per la seva banda, Santamaría ha accedit a revisar-la, recordant que en aquests casos primer es treballa en comissions, "que funcionen molt bé", on s'intenta arribar a una posició intermitja entre Govern i Generalitat per evitar el TC.

En segon terme, Junqueras li ha adreçat que trobava que “la distribució del sostre de dèficit era injusta i arbitrària”. “És millor el 0’7% que el 0’3%” ha explicat. Ara bé, el vicepresident creu que “és anys llum d’allò que ens correspondria. Aquí l’únic que no ha complert és l’Estat” ha reiterat. Junqueras ha expressat la sorpresa sobre el fet que l'Estat tingui un endeutament superior al 100%. "S'ha d'actuar de forma més conscient i eficient" davant d'aquesta realitat, ha afirmat. La vicepresidenta reitera que cal "complir" uns compromisos amb la Unió Europea.

Sobre la convocatòria de la Junta de Seguretat, el conseller d'economia ha recordat que feia 7 anys que no se'n celebrava cap. Ambdós han indicat que l'Estat s'ha compromès a organitzar una reunió entre el vicepresident en funcions, Jorge Fernàndez Díaz, i el conseller Jordi Jané. Sáenz de Santamaría s'ha felicitat per "la reunió d'alt nivell", alhora que el representant de la Generalitat ja afirmat que "el seu argument que estava en funcions era irresponsable. La seguretat no està en funcions".

Quant al Pla Hidrològic, un altre dels litigis catalans, no s'ha arribat a acord. La vicepresidenta s'ha defensat, recordant els esforços de l'Estat per implementar-lo. Tanmateix, ha afirmat que s'ha produït "un increment del 55% dels caudals mínims, que és més que allò que va demanar Artur Mas".   

Demandes de l'Estat

Per a Junqueras, ha estat una reunió “cordial en les formes i difícil en les posicions polítiques”. L’objectiu dels dos governs era evitar parlar del procés d’independència, i centrar-se en els 46 punts que el president Carles Puigdemont va adreçar al seu homòleg en funcions, Mariano Rajoy, fa un parell de setmanes. I així ha estat, com ha constatat Santamaría, qui ha començat la seva compareixença recordant els recursos que la Generalitat havia interposat al Govern central, com a forma de constatar "que el TC no s'usa amb objectius polítics" i a ambdós els uneixen "els catalans".

La representant del govern espanyol ha indicat que havia escoltat "amb molta atenció" a Junqueras. "Crec que hem obert un cabdal de diàleg" ha dit, intentant normalitzar l'expectació per la reunió. Per la seva banda, Sáenz de Santamaría ha demanat al seu homòleg que Catalunya firmi el conveni de gestió d’emergències i conveni de col·lectivitat de centres escolars per a l'extensió de la banda ampla.

"Judicialització"

Sobre allò que el govern considera "la judicialització de la política", el vicepresident n'ha fet nombroses al·lusions. "Vostès què creuen que pensa la ciutadania quan ens esforcem per trobar mesures per evitar problemes de la gent i ens els suspenen?", ha demanat Junqueras. Per aquest motiu, ha relatat "la bateria de recursos: la llei d’igualtat efectiva d’homes i dones, mesures de fiscalitat sobre la generació de les centrals nuclears...". El vicepresident català creu que la reunió entre el president Carles Puigdemont i el president Mariano Rajoy "no va servir de res", després del que ha passat. "Els recursos no sols no s’han reduït, sinó que s’ha accentuat" ha lamentat.

Noves eleccions

"Entenem que el govern espanyol es troba en funcions. En molts aspectes, de forma contraproduent per als interessos de Catalunya no actua en funcions", s'ha queixat el vicepresident sobre les qüestions que ha demanat. Junqueras ha indicat quina era la seva opinió sobre la formació del govern a l'Estat. "Seguim pensant que fins al darrer moment hi ha temps efectiu per a l'acord i sempre hem dit que l'acord més probable és un acord PP-PSOE. Veurem si es produeix abans, o després", ha afirmat Junqueras.

Mandat independentista

Junqueras ha reiterat a Sáenz de Santamaría que el govern català té el suport d’una majoria independentista al Parlament i que pensa complir “el seu mandat”. "És difícil que jo deixi de ser independentista, i és difícil que Santamaría comenci a ser una ultra defensora de la independència", ha fet broma. "Quan Catalunya sigui un Estat independent, les relacions entre Catalunya i el Regne d'Espanya segur que seran millors. Arribarem a acords, igual que Espanya ara arriba a acords amb Holanda o l'Argentina", ha conclòs el vicepresident.