La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha criticat avui al portaveu del PDECat al Senat, Josep Lluis Clèries, i l'ha acusat de pensar en només un català, en referència a Francesc Homs, a qui avui el Congrés permetrà que el Suprem el pugui jutjar. Santamaría ho ha dit durant la sessió de control del Senat al poder executiu. 

"Cap poder públic persegueix ningú. El que fem és defensar la llei, perquè la llei és el mandat dels ciutadans i és la millor garantia perquè ningú imposi la seva voluntat arbitrària a un altre", ha defensat Santamaría. A més, Santamaría ha acusat els partits sobiranistes de ser ells qui judicialitzen la política catalana "situant-la fora de la llei, de la Constitució i de les sentències judicials". 

Així s'ha pronunciat Santamaría en el Ple del Senat després que el senador del PDECat Josep Lluis Clèries hagi denunciat que es persegueixi "judicialment a qui facilita un procés participatiu i cívic", i que li hagi preguntat com encaixa això amb la seva promesa "d'empatia" i "diàleg" amb les institucions catalanes. 

Operació Diàleg

Per altra banda, Santamaría s'ha tornat a mostrar avui oberta al diàleg amb Catalunya, però sempre dins de la llei i "treballant pel conjunt de catalans i espanyols". Santamaría ha assegurat que està disposada a parlar "pel conjunt de catalans i espanyol", sobre temes com el finançament, Rodalies o el Corredor Mediterrani; però sempre "dins el marc de la llei".

A més, la vicepresidenta ha demanat passar del "greuge comparatiu i del retret" i posar-se a treballar per al conjunt dels ciutadans. També ha afirmat que els catalans són una prioritat del govern espanyol i ha lamentat que la dels sobiranistes només siguin els processos judicials dels seus polítics. Santamaría ha demanat també "buscar la lleialtat institucional" i "unir el conjunt dels espanyols".