“Hem fet un gran esforç de reducció del dèficit”. Així s'ha defensat la presidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, en al·lusió a la xifra coneguda ahir en el sentit que l'Estat espanyol supera l'objectiu de dèficit fixat per part de la Unió Europea (UE). Segons la vicepresidenta, el Partit Popular (PP) es va trobar un dèficit superior al 9'16% quan va agafar el relleu l'any 2011 del govern de l'expresident socialista José Luís Rodríguez Zapatero. Santamaría subratlla la tasca del seu equip al respecte, i ha indicat que el PP ha "aconseguit col·locar" el dèficit al 5'16%, "sense ajuda financera". 

"El que no es pot fer és criticar-nos per la desviació, tal i com van deixar les finances espanyoles", ha afegit en una al·lusió al PSOE.

Polèmica de les comunitats

"L’Estat ha complert amb escreix els estàndars de dèficit públic, i ha passat del 5’27% al 2’68%. Menys de la meitat" entre 2011 i 2015, ha indicat Santamaría. En aquesta xifra només es té en compte la dada relativa al govern central, i no hi compta la de la resta d'aministracions. A aquests efectes, la vicepresidenta ha afegit que durant l'any 2015 Espanya havia de reduir el dèficit en un 2'68% i ho va fer en un 2'9%. És a dir "més d'allò que ens corresponia [entre 2014 i 2015], és a dir, un 0'22% més".

La portaveu de l'executiu també ha subratllat que el govern espanyol ha donat 3.000 milions d'euros a les comunitats, amb interessos que "ha pagat l'Estat". D'aquesta manera, respon al malestar entre algunes autonomies per haver-les assenyalat com a causants de la situació. "Hi ha unes comunitats autònomes que sí que han complert i altres no, tot i tenir règims de finançament diferents. Cal fer entre tots un esforç, i és el que ja es va anunciar, de mesures de compliment de la despesa. No hem dit que no gastin, sinó que no gastin més que l’1’8%", ha sentenciat la popular. 

Finalment, Santamaría ha destacat que la relació amb la UE és constant i que l'executiu treballarà per interlocutar amb el Congrés i donar alternatives a la Comissió Europea. Sembla que Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda, ha demanat comparèixer per a aquesta qüestió. "Aquí tinc l'informe. Parlarem amb els grups, i estem també en una bona interlocució amb Brussel·les", ha dit Santamaría en relació amb el parlament i l'oposició.

Corrupció valenciana

Santamaría ha evitat respondre sobre el presumpte finançament il·legal d'un banquer al PP de València, com s'ha conegut en les darreres hores. "Sempre hem respectat i esperat les resolucions judicials", ha argumentat. Preguntada sobre si aquestes qüestions poden desacreditar les opcions del líder del seu partit, Mariano Rajoy, per repetir a la Moncloa considera que no és així. "La corrupció afecta les institucions i s'ha de combatre", i "qualsevol fórmula de govern que pugui generar-se no n'estarà exempta", ha afegit. Feia referència als casos que van tenir lloc tant al PP, com al PSOE, i la necessitat d'aquests darrers per a la formació de qualsevol executiu.

Formació de govern

"Hem de generar un govern per a Espanya que mantingui el camí del creixement", ha dit la vicepresidenta en funcions. "A més de la reducció del dèficit, Espanya creix i genera ocupació", ha explicat per argumentar la necessitat d'un pacte que permeti al seu executiu seguir implementant aquestes mesures. En aquest sentit, dóna la culpa que no hi hagi entesa possible amb Ferraz a la negativa socialista, aprovada pel comitè federal, a pactar amb els populars. “Per a un govern del PP és imprescindible la participació del PSOE”, ha insistit. "Nosaltres pensem que les eleccions han de ser el darrer escenari i estarem allà fins a l'últim moment", ha comentat, explicant que certes polítiques podrien ser compartides amb Ciutadans.

Sobre si Rajoy es reuniria amb el president Carles Puigdemont, Santamaría ha tancat esquivant la pregunta. "Hi ha una disposició, més que de sobres coneguda, del president del govern de reunir-se amb qualsevol president autonòmic" ha sentenciat des dels micros de Moncloa.