El govern espanyol continua traient punxa del debat al Parlament on es van aprovar la llei de Referèndum i Transitorietat Jurídica com un dels seus més preuats arguments per assenyalar els procediments "radicals" i "antidemocràtics" que envoltarien el procés sobiranista. La vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría així ho ha etzibat al senador d'ERC, Miquel Àngel Estradé, durant la sessió de control al Senat, on l'ha saludat irònicament amb un "benvingut als dimarts de democràcia", en al·lusió al rendiment de comptes de l'executiu central.

"No es poden ignorar els informes dels lletrats del Consell de Garanties", ha dit Santamaría, recordant que el grup independentista va ometre el tràmit preceptiu d'aquest òrgan –que és merament consultiu– abans d'aprovar les dues lleis de desconnexió. La vicepresidenta s'ha desfet llavors en adjectius per carregar contra l'organització del referèndum i ha denunciat que els independentistes es "parapetessin" darrere del Parlament per no fer complir la llei. "Volen imposar la independència malgrat la legalitat, en contra de la democràcia, a costa dels drets i llibertats", ha lamentat. 

La qüestió és que el d'ERC tampoc s'ha arronsat, afirmant que existia a l'executiu de Mariano Rajoy un ús del dret administratiu i penal "d'arrel jacobina", a diferència de la vocació d'autodeterminació "inalienable" de Catalunya.  "El nostre projecte no és en contra d'Espanya, persegueix que els catalans i espanyols puguem parlar de poble a poble", ha dit Estradé, proclamant que davant la "repressió" de l'Estat, el Govern català no cediria. "Ja hem guanyat perquè tota la repressió que puguin utilitzar, la respondrem", ha desafiat el republicà a la número dos de Rajoy. 

Aquestes paraules no han caigut bé a Santamaría, qui ha criticat que el conseller de la Presidència, Jordi Turull, titllés de "súbdits" aquells ciutadans que no volien participar en la consulta. "El bé o el mal aquí el marca la llei", ha sentenciat la vicepresidenta, davant les constatacions d'Estradé sobre que els "sobirans de la llei" no serien per a l'independentisme els polítics de l'Estat, sinó els ciutadans de Catalunya.