El Govern espanyol ha reaccionat ràpidament a la tensió diplomàtica Espanya-Catalunya davant de la internacionalització del procés sobiranista. La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha justificat l'acció exterior espanyola, que ha organitzat reunions amb alts mandataris europeus i dels EUA, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. "No hi ha res extraordinari que el personal del Ministeri d'Exteriors viatgi", ha assegurat en un intent de rebaixar la importància dels moviments internacionals del Govern espanyol per aturar el procés.

Santamaría entén que l'acció exterior sota l'eufemístic epígraf "L'acció de les comunitats autònomes a l'exterior" és una resposta als presidents de la Generalitat "que molt freqüentment sortien a explicar coses que no eren", ha assenyalat en clara referència a l'expresident Artur Mas. Davant d'això, el Ministeri fa la funció "d'aclarir" aquesta postura.

La vicepresidenta del Govern espanyol ha tornat a recórrer a la legalitat per justificar els moviments de l'Executiu: ha recordat que "el sistema constitucional protegeix l'acció del Govern espanyol" i que les reunions a escala internacional es fonamenten en la Llei d'Acció i del Servei Exterior de l'Estat aprovada en la darrera legislatura per la majoria popular.

Tensió per la legislació d'Exteriors

La citada llei, aprovada el 2014, estableix que les comunitats autònomes informin el Govern espanyol dels seus viatges i de l'obertura de noves delegacions a l'exterior, una maniobra que es va associar a un augment del control sobre l'acció exterior catalana. És més, la llei aprovada pel PP establia que la política exterior del Govern espanyol i de les comunitats havia d'anar cap a la "integració".