El trencament de la CUP ha estat rebut com una victòria pels cercles de Moncloa. La vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que era una acció que esperava. "És un partit de radicals, generen inestabilitat i són inestables. Quan un treballa per trencar, al final acaba trencat i això és el que li ha passat a la CUP. Han tastat de la seva pròpia medicina", ha afirmat Santamaría, qui no ha volgut entrar en més detalls. 

Què fa la cèl·lula "Montserrat"?

El ministre en funcions, José Manuel García-Margallo, va afirmar aquest dijous a Barcelona que en la seva arribada al Ministeri va impulsar una cèl·lula anomenada "Montserrat" per trobar vies per a l'encaix entre Catalunya i Espanya. Aquesta s'ha anat reunint cada divendres des de fa almenys quatre anys. Preguntada per El Nacional sobre els detalls concrets relatius a aquest organisme, la vicepresidenta ha afirmat que formava part de la tasca del govern i que consistia en un doble objectiu, econòmic i polític.

"Hem procurat que els ciutadans a Catalunya no es veiessin perjudicats, com a conseqüència del deteriorament que s’havia produït en aquella comunitat autònoma, per l’estat molt preocupant de les seves finances", ha assegurat la número dos del Govern espanyol. Segons la vicepresidenta, les tasques impulsades han consistit en enfortir el pilar econòmic, tot desviant uns 50.000 milions d’euros en diferents conceptes: FLA, pagaments a proveïdors i manteniment de serveis públics.

L'altre eix de la cèl·lula Montserrat ha estat la garantia de la Carta Magna i de respecte a aquells ciutadans, que a parer seu "no s'han de veure obligats a sostenir la posició d'una part de les seves institucions". "Hem defensat el nostre marc de convivència i una posició molt clara de respecte a la Constitució i als drets de tots els catalans", ha indicat, fent menció a les accions internacionals que Margallo va emprendre per difondre el relat del Govern espanyol sobre el procés i la posició d'Espanya en aquest assumpte.