En el marc de les primàries del Partit Popular, els dos candidats, Pablo Casado i Soraya Sáenz de Santamaría, saben que no poden afluixar amb Catalunya. Precisament aquesta última, l'exvicepresidenta del govern espanyol, ha afirmat avui que "a Catalunya es practica l'apartheid" i no es deixa "ni viure ni parlar en llibertat". Així s'ha pronunciat després de la reunió que ahir van mantenir Pedro Sánchez i Quim Torra, en què, malgrat la impossibilitat d'un acostament respecte al dret d'autodeterminació o un reconeixement dels presos polítics, el president Torra va sortir satisfet. 

En una entrevista a la cadena Cope, Sáenz de Santamaría ha recriminat a l'actual vicepresidenta socialista, Carmen Calvo, que estigui "més pendent" de la valoració que en fan els independentistes que de la defensa d'Espanya. Segons ha dit, quan va governar el PP el primer que van procurar és que els "constitucionalistes treballessin plegats". L'exvicepresidenta ha dit que aquest contacte amb els constitucionalistes és el primer que hauria d'haver fet l'executiu del PSOE, en comptes de dedicar-se a "fer turisme" per la Moncloa amb Torra.

"Perquè a Sánchez li hagin regalat la butaca de la Moncloa, no pot anar regalant Espanya a trossos. El que toca és fermesa, el que toca és la defensa de l'Estat i portar l'Estat i el Govern a Catalunya, i no treure'l", ha emfatitzat, per afegir: "L'entesa amb aquesta gent no existeix perquè a Catalunya practiquen l'apartheid".

Les reaccions

El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha respost que Catalunya no es practica l’apartheid: "Això és un insult. Jo la conec. La única explicació d'expressions tan gruixudes és que estan de Congrés. A Catalunya hi ha divisió, posicions molt enfrontades, però no un apartheid”.

Sembla que el terme "apartheid" ha fet forat en Santamaría. El cap de setmana ja es va expressar en els mateixos termes.