Continua el diàleg entre el govern espanyol i el català en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres dels divendres. Després que la Generalitat anunciés que buscaria vies per evitar el recurs d'inconstitucionalitat a certs articles de la llei d'emergència social, desnonaments i pobresa energètica, la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha respost. "Com que no hem recorregut la part de pobresa energètica, ha canviat de nom [la llei]", ha dit Santamaría, en al·lusió al fet que els mitjans hagin recalcat darrerament que la part suspesa és la de l'habitatge.

A parer de l'Estat, s'hauria cedit a les demandes del president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras, després de sengles reunions celebrades les setmanes anteriors. "El senyor Puigdemont va posar molt d'èmfasi que no li toquéssim la pobresa energètica, i el senyor Junqueras que li respectéssim els fons, i així hem fet", ha dit Santamaría. La vicepresidenta s'ha defensat amb el seu argument habitual, recordant que la Generalitat li havia imposat "més de 50" recursos, i el Govern central "uns 30". "No sempre es guanya", ha dit la representant de l'Executiu en funcions. 

Part de la llei, en els temes sobre desnonaments, es va suspendre aquesta setmana, després que l'Estat en presentés el recurs d'inconstitucionalitat davant del TC. Aleshores el Govern espanyol va indicar que no eren objecte de recurs les mesures de pobresa energètica en la part substantiva "tal com han estat redactades finalment", va dir Santamaría. També va remarcar el fet que, en canvi, es recorren certs "aspectes processals", com el procés de mediació de la mateixa llei i "aspectes civils" relatius al dret de propietat. 

Els articles recorreguts van ser suspesos, per no incórrer en "danys irreparables" i greuges contra "el principi d'igualtat dels espanyols per lleis similars en altres autonomies", va indicar la vicepresidenta en funcions el divendres anterior. Aquesta setmana, Sáenz de Santamaría ha donat a entendre que si Catalunya tira endavant la legislació, "es continuarà amb aquesta dinàmica" de recursos al Tribunal Constitucional. Tanmateix, si s'ajusta a la legalitat, "doncs perfecte", ha conclòs.