De visita a Barcelona, la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha fet balanç aquest dimarts sobre l’aplicació de l’article 155. “Per a nosaltres és positiu: s’està recuperant la normalitat i s’ha recuperat la legalitat”, ha assegurat des del recinte modernista Sant Pau, a Barcelona. “Encara hi ha molta feina per fer. Gairebé cal rehabilitar l’economia i la vida de convivència a Catalunya com s’ha fet en aquesta casa”, ha afegit. Els dirigents independentistes, ha dit, deuen moltes explicacions als ciutadans catalans.

En aquest sentit, Sáenz de Santamaría s’ha referit a la decisió d’aquest dimarts de convocar 2.000 noves places de professor a Catalunya o altres mesures que s’han pres des de Madrid en virtut de l’article 155, en matèria cultural o de medi ambient. Ha tret pit d'haver pagat 1.500 milions d'euros a proveïdors de la Generalitat. “Indubtablement, durant les pròximes setmanes, un cop hem entrat en contacte amb la tasca executiva, continuarem prenent decisions d’aquesta naturalesa, que són bones”, ha defensat.

“Tenim una obligació amb els ciutadans: mantenir els serveis públics”, ha sostingut la vicepresidenta espanyola, que s’ha mostrat disposada a comparèixer davant del Senat quan els grups parlamentaris ho demanin. “Vam dir que donaríem explicacions cada dos mesos, però no tinc cap inconvenient a avançar aquesta compareixença si els grups estan d’acord”, ha afirmat. “És bo que ens expliquem i dissipem qualsevol tipus de dubte o problema”.

Sobre la decisió dels membres del Govern empresonats d’acatar l’aplicació del 155, Sáenz de Santamaría ha replicat que, amb això, “es demostra la fortalesa de l’Estat i de l’Estat de dret”. Ha lamentat que no ho hagin fet abans, perquè “s’haguessin estalviat molts disgustos”. Ha criticat que l’independentisme va optar per “les vies de l’absoluta il·legalitat”, i ara creu que han de donar explicacions. “A més de donar explicacions als jutges, els independentistes han de donar moltes explicacions als catalans sobre el dany econòmic i social que els hi han fet amb el procés”.

La vicepresidenta espanyola també ha fet referència a la decisió del ministre Íñigo de Vigo de fer servir el 155 per ordenar a la Generalitat intervinguda l'entrega de les obres d’art de Sixena. “És una decisió d’una autoritat judicial i el Ministeri la complirà, com en qualsevol altre cas”, ha defensat.