Núria Parlon, actual alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i candidata a les eleccions pel PSC, ha decidit no donar entrevistes a cap mitjà de comunicació durant aquesta campanya municipal. Desconeixem els motius i per això ho hem preguntat als candidats de l'oposició. Parlon governa amb majoria absoluta des del 2015. El ple també el constitueixen, en aquest ordre de major a menor: SOM Gramenet, l'única candidatura independentista i encapçalada per Albert Gerard Ventura; Dimas Gragera, de Ciutadans, Jonatan Fornés, d'En Comú Podem, i David Zambrana amb el Partit Popular. En el Confidencial repassem els plens més complicats, els pactes impossibles i coneixem millor els seus candidats.

El Confidencial

Procés

En el ple municipal, l'única força independentista representada actualment és Som Gramenet. Malgrat que el debat del procés ha estat una constant en aquesta ciutat i l'1 d'octubre, més de 16.000 votants van participar del referèndum, un 20% de la població gramanenca. A més, l'actual alcaldessa Núria Parlon i candidata del PSC també va rebutjar l'aplicació del 155, fet pel que va dimitir de la directiva socialista. És per això que l'oposició li retreu, amb diferents interpretacions, haver-se implicat per una banda o altra.

Urbanisme

L'Audiència Nacional va tancar l'any passat el cas Pretòria amb una condemna de pràcticament sis anys de presó per Bartomeu Muñoz, ara exalcalde del PSC. Aquest escàndol urbanístic va esquitxar a diferents dirigents polítics i va propiciar que Núria Parlon assumís el càrrec d'alcaldessa, quan era tinent d'alcalde de la ciutat. L'oposició retreu que no s'hagin donat "explicacions polítiques del cas", segons Dimas Gragera (Cs). I també li recorden a Parlon que ella formava part d'un govern corrupte. En aquest bloc, també es critica la manca d'habitatge social d'aquest darrer mandat. La majoria aposta per un model urbanístic basat en el lloguer social i alerten "de projectes fracassats i especulatius" com el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) Santa Coloma Vella II. Durant anys va estar paralitzat i ara el model d'aquesta zona del centre de la ciutat està confrontat. La Plataforma Salvem Ciutat Vella s'ha oposat a la construcció d'un edifici de dotze plantes a la plaça de la Vila.

Seguretat

La inseguretat és un dels debats més tensos de la ciutat. Darrerament, el govern de Núria Parlon (PSC) ha instaurat la figura del sereno amb l'objectiu de combatre la sensació d'inseguretat i l'incivisme als carrers. El projecte porta pocs mesos en marxa i encara no s'han donat conclusions definitives, però l'oposició critica aquesta figura de control. David Zambrana (PP) és taxatiu, "la figura del sereno és retrògrada" i advoca per incrementar els efectius de la Policia Local i millorar el seu material. Des de Som Gramenet i En Comú Podem defensen la via de l'educació i models no punitius, en contra dels policials, per millorar la seguretat.

Serveis públics

Som Gramenet i En Comú Podem reclamen la remunicipalització dels principals serveis com la neteja o l'aigua. El candidat dels comuns, Jonatan Fornés, creu que també "es garantirien els drets dels treballadors i treballadores". Però hi ha un gran ventall de reivindicacions com ampliar la plantilla de Mossos d'Esquadra, la connexió directa del Fondo amb Badalona a través del metro, reduir les llistes d'espera de l'Hospital de l'Esperit Sant o l'atenció domiciliària.

Les frases dels candidats

Albert Gerard (SOM): "L'única candidatura que defensa la república catalana és la nostra"

Dimas Gragera (Cs): "Els ciutadans majoritàriament constitucionalistes estan preocupats perquè Parlon ha votat a favor dels separatistes"

Albert Gerard (SOM): "Excepte l'exalcalde Bartomeu i els quatre que van caçar amb el Pretòria, la resta de l'equip de govern és el mateix que aleshores, també Núria Parlon"

Jonatan Fornés (Comuns): "Hem de treballar els antirumors i recuperar la policia de proximitat"

David Zambrana (PP): "Santa Coloma no necessita serenos, no podem tornar als anys 50 o 60"

Dimas Gragera (Cs): "Com a diputat del Parlament de Catalunya, he demanat reduir les llistes d'espera de l'Hospital de l'Esperit Sant"

David Zambrana (PP): "És curiós que una ciutat amb 125.000 habitants no tingui una estació de tren"