La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha adreçat aquest dijous una carta als partits independentistes per instar-los a fer "sobirania fiscal" i pagar els impostos a l'Agència Tributària Catalana (ATC). L'Assemblea ha dirigit aquest escrit als partits CUP, Demòcrates, ERC, Junts, PDeCAT i Primàries en el marc de la campanya #JoPagoACatalunya, per tal de reforçar l'ATC i que els catalans i catalanes puguin pagar els seus impostos a Catalunya.

L'entitat va engegar la campanya Sobirania Fiscal a Catalunya a finals de l'octubre de 2020 amb la intenció d'instar als autònoms, empreses, administracions, partits polítics, patronals i entitats a pagar els seus impostos -IVA, IRPF i Impost de Societats- a Catalunya perquè passin al control del Govern.

L'ANC ha emplaçat a les formacions polítiques, institucions i càrrecs electes a complir també amb el seu compromís amb la campanya Catalunya Diu Prou de l'any 2012 i a exercir d'aquesta manera la sobirania fiscal. Paluzie explica a la carta que pagar a l'ATC els impostos propis de la Generalitat i aquells cedits per l'Estat és una manera de "generar el costum de pagar a Catalunya" i "d'afrontar amb més garanties la culminació del procés d’independència quan arribi el moment".

Exercici de sobirania fiscal

L'entitat recorda a la carta que actualment la Generalitat recapta a l'entorn del 5,3% dels impostos, bàsicament els propis de la Generalitat i els cedits per l'estat espanyol. "Els grans impostos (IVA, IRPF, IS) els recapta l'Estat directament i en transfereix una part a les comunitats autònomes", ha dit l'entitat en referència a l'Impost de Valor Afegit (IVA), l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i l'Impost de Societats (IS).

L'ANC ha dit que seria incomprensible que els programes electorals parlessin de "República de Catalunya o de fer passos ferms cap a la independència del nostre país" quan ni tan sols paguen els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya. En aquest sentit, l'entitat els ha demanat donar exemple de cara a les eleccions del 14 de febrer "exercint la sobirania fiscal amb el tancament fiscal de l’any 2020", així com a mantenir el compromís en els mesos vinents.

Per l'Assemblea, pagar els impostos a Catalunya és una manera de "forjar una de les eines imprescindibles" per avançar cap a la independència i estar així "més ben preparades per a la ruptura amb l’Estat espanyol".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat