Comencem els debats de les eleccions municipals 2019. Des d'ElNacional.cat, ens hem marcat el repte d'oferir-vos cada dia la mirada de les poblacions més rellevants de Catalunya en veu dels seus principals candidats.  A més, també sotmetem els candidats al test confidencial amb preguntes personals relacionades amb l'Ajuntament. Comencem amb Sant Esteve Sesrovires. L’alcalde socialista lamenta la tensió que ha viscut l’Ajuntament aquests quatre anys.

El procés

Sant Esteve es va posar en el mapa l’1 d’octubre del 2017 per un informe de la Guàrdia Civil enviat a Pablo Llarena que traduïa erròniament el nom del municipi per Sant Esteve de les Roures. Al marge de l’anècdota, les desavinences del govern pel referèndum es van fer evidents: PSC i ERC van trencar el pacte. Mentre l’actual alcalde socialista Enric Carbonell al·lega altres motius, la candidata d’Esquerra, Maria del Carme Rallo, està convençuda que l’1-O va ser el detonant pel qual va ser expulsada. Ho resumim amb els seus principals candidats, en aquest vídeo dedicat al procés.

Candidats Municipals Sant Esteve 2019

Els plens més complicats, els pactes impossibles i què hem de fer abans de marxar de Sant Esteve.  Aquests quatre anys han tensat les relacions entre els candidats del PSC i ERC, escolta-ho aquí:

Serveis públics

El llast del municipi és un deute públic que duplica el de la mitjana provincial (174,24€ per habitant a Sant Esteve Sesrovires per sobre dels 85,10€ de mitjana a Barcelona a l’any 2018). Alguns dels seus serveis públics s’han ressentit, d’altres s’han privatitzat com la concessió del servei d’aigua.

Atur

El teixit industrial que envolta Sant Esteve Sesrovires és propens a reduir l’atur del municipi? La proximitat de la planta de Seat és rellevant, tot i que la candidata d'Esquerra, Maria del Carme Rallo, hi veu matisos. Un punt de vista diferent al de Joan Galceran, qui va ser alcalde socialista durant 23 anys i torna com a candidat per un altre partit, Ara Sant Esteve. Galceran considera que els habitants de Sant Esteve són "importadors de mà d’obra” i, per tant, cap vilatà pot estar sense feina.

Mobilitat

La mobilitat també preocupa els veïns. El tram de la B-224 per Sant Esteve Sesrovires ha provocat en els darrers cinc anys 135 accidents. Les queixes del consistori al Servei Català de Trànsit per la seva perillositat són constants. Malgrat tot, arriben al final d’una altra legislatura sense cap mena de solució.

Medi ambient

El verd pinta el municipi. La massa forestal, tenir el sotabosc net i preservar la natura és un altre dels grans reptes. Sant Esteve està envoltat de natura i l'àrea de Medi Ambient és un punt que cal reforçar, segons el candidat d'Ara Sant Esteve, Joan Galceran.

L'actual ple està constituït per aquests tres partits principals: PSC, ERC i Ara Sant Esteve. Els segueixen Junts per Sant Esteve, l'Entesa Sant Esteve i Locos por Sanes.

Les frases dels candidats

Joan Galceran (Ara Sant Esteve): "Vaig deixar el PSC per les putades que li van fer a Pasqual Maragall"

Maria del Carme Rallo (ERC): “És bo que hi hagi empreses, tampoc sé si totes han de ser de la Seat”

Joan Galceran (Ara Sant Esteve): “La tècnica de Medi Ambient va plegar i encara no han cobert la plaça”