L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) recorrerà la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que prohibeix les estelades a la via pública i en espais públics. El TSJC va desestimar el recurs que va presentar el consistori contra la sentència, dictada el juliol del 2016, que l'obligava a retirar l'estelada de l'espai públic. Així ho ha explicat a l'ACN l'alcaldessa del municipi, Carmela Fortuny, que ha lamentat la postura del tribunal i ha considerat que ha fet una interpretació "molt restrictiva" dels fets.

Fortuny afirma que aquesta qüestió "s'està judicialitzant" a causa del context sociopolític actual i critica que el tribunal no s'hagi estudiat "en profunditat" les al·legacions que va presentar el consistori. L'origen de la polèmica és una denúncia que Societat Civil Catalana (SCC) va presentar després que el govern local instal·les una estelada a la plaça Lluís Millet de la població.

L'alcaldessa de Sant Cugat ha remarcat que l'Ajuntament sempre habuscat mecanismes per poder tenir l'estelada en un lloc emblemàtic de la ciutat perquè compta amb "una majoria de veïns i veïnes que ho demanen", ha comentat l'alcaldessa. Amb tot, ha advertit que l'Ajuntament sempre ha acatat les decisions del jutge. 

De fet, el juliol de 2017 l'Ajuntament ja va despenjar l'estelada del màstil de la plaça d'Octavià per "imperatiu judicial" i en el seu lloc va col·locar-hi la senyera. La bandera independentista es va entregar a l'ANC i Òmnium.