Sant Cugat del Vallès ha declarat persona no grata a Pablo Llarena, magistrat del Tribunal Suprem. La moció, presentada per Junts per Sant Cugat, ha comptat amb el suport d'Esquerra Republicana i la CUP, sumant d'aquesta manera 18 vots favorables dels 25 regidors que conformen el plenari del consistori santcugatenc. En contra hi van votar el PSC (que forma equip de govern amb ERC i la CUP), Ciutadans i una regidora no adscrita. Fa deu mesos, ja es va sotmetre a votació una moció que plantejava declarar persona no grata al jutge, que té un habitatge a Sant Cugat, però aleshores ERC va votar-hi en contra, fet que va impedir que la proposta tirés endavant.

La moció era relativa al dictamen de l'Organització de les Nacions Unides, que va denunciar la vulneració dels drets polítics dels presos de l'1 d'octubre. Entre els acords d'aquesta, a banda de la proposició de declarar persona no grata a Llarena, figurava que l'Ajuntament se sumés al suport a la reparació "integral i efectiva" d'aquestes vulneracions. Altres punts són que es constata que "la democràcia no regeix en plenitud a Catalunya" o que el consistori referma el seu compromís "de promoure activament la qualitat institucional, la defensa de la democràcia i el dret a l'autodeterminació" de Catalunya.

Frec a frec entre ERC i Junts

Malgrat votar-hi a favor, els republicans han retret a Junts la seva "actitud". Esther Madrona, tinenta d'alcaldia, ha considerat que la moció "no busca una voluntat política, ètica o moral" i, segons ella, queda demostrat en el fet que Junts "no vol seure amb els altres partits independentistes per buscar un consens". Des d'ERC, veuen un intent "constant a cada ple" per part de Junts de "demostrar qui és més independentista", però creuen que no estan fent "propostes concretes" per assolir l'objectiu: "Mentrestant, nosaltres seguirem treballant per la independència", ha expressat Madrona. La regidora republicana ha denunciat "l'intent de fragmentar el govern" municipal, però sosté que això no passarà: "Cadascun dels partits que el formem tenim clar allò que ens uneix i allò que ens pot separar una mica". A ERC tampoc ha agradat que a la moció s'hagi citat Raül Romeva "sense haver parlat amb ell".

Des de Junts, en el seu torn de rèplica, el regidor Carles Brugarolas ha expressat que la reacció d'ERC l'ha deixat "astorat": "Quan nosaltres fem mocions, ho fem pensant en la ciutat i l'interès de la ciutadania, i no pensant a atacar un partit o altre". Per part de la CUP, Oriol Sánchez, ha defensat la posició del seu grup en la moció en el fet que "sempre defensarem la lluita contra la repressió". "Es constata que la justícia espanyola és una justícia de part, parcial i que la seva finalitat és restablir l'ordre tant territorial com econòmic", ha reblat el cupaire.