La campanya electoral de les eleccions a la Comunitat de Madrid d'aquest propvinent 4 de maig serà recordada, més enllà dels resultats, com la "campanya de les cartes".

Cartes contra polítics de Madrid

Diversos càrrecs públics madrilenys han rebut cartes d'amenaça. Primer van ser càrrecs del PSOE, com el ministre de l'Interior, Grande-Marlaska, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, i de Podemos, com l'exvicepresident i ara candidat a Madrid, Pablo Iglesias, qui van rebre cartes amb bales i una amenaça manuscrita.

La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, del PP, també va ser objecte d'aquestes amenaces tot i que la carta no va arribar a Madrid. S'havia enviat des de Catalunya.

Carta contra Ayuso des del centre de Sant Cugat

A les vuit del vespre de dimarts, 27 d'abril, funcionaris de Correus de l'oficina de tractament de Sant Cugat del Vallès van detectar una carta que, per l'escàner, semblava que incorporava dues bales. La carta, sense remitent, tenia com a destinatària la presidenta Ayuso, a la seu del Partit Popular, al carrer de Gènova.

Des de Correus es va avisar als Mossos d'Esquadra i la policia catalana va desplegar dos agents de la Unitat d'Investigació al centre de distribució. Els agents de la unitat territorial d'investigació van elevar als seus caps la troballa i, tenint en compte que es podria tractar d'una amenaça de caràcter polític, es van activar agents de la Comissaria General d'Informació (CGINF).

Els agents van fer gestions amb el jutjat de guàrdia de Rubí, on pertany judicialment Sant Cugat, i l'endemà, al voltant de les dues del migdia, amb la presència del magistrat i després d'haver-ho comunicat de manera personal a Ayuso, els Mossos van obrir la missiva.

 

Carta Ayuso ElNacional CNPImatge del sobre de la carta que van enviar a Ayuso des de Sant Cugat / ElNacional.cat

El sobre de la carta, tal com es pot veure en aquesta fotografia a la qual ha tingut accés aquest diari, és de mida A5 i amb bolígraf l'autor de l'enviament hi va escriure el nom i cognom de la presidenta, la direcció del carrer de Gènova -la seu del Partit Popular-, el codi postal i "Madrid". A més, també hi van posar dos segells, que encara no estan matats.

A l'interior, segons ha pogut saber ElNacional.cat, hi havia dues bales de 9 mm senceres i un escrit, fet a mà, amb greus insults contra Ayuso i amb una amenaça: "Estás muerta".

Investigació per localitzar l'autor de les amenaces

Si bé els Mossos d'Esquadra creuen que el perill real que l'autor de les amenaces actuï contra la presidenta Ayuso tendeix a zero, sí que s'ha obert una investigació per tal de poder-lo localitzar. Sense remitent i sense haver fet l'entrega de la carta en una oficina de Correus, ara els investigadors de la CGINF ho tenen més complicat.

La carta s'ha analitzat per part d'agents de la Policia Científica dels Mossos d'Esquadra per si l'autor o autora del missatge va cometre algun error. En les cartes contra els líders del PSOE, per exemple, han trobat restes d'ADN.

De manera paral·lela, altres investigadors estan rastrejant les càmeres de seguretat properes a les bústies de la zona del centre de Sant Cugat.

Segons ha pogut aportar Correus, la carta dirigida a la presidenta madrilenya va ser retirada d'un sac del carrer de Balmes, un fet que redueix el focus als Mossos d'Esquadra. La carta segueix en poder dels Mossos d'Esquadra, custodiada a Egara, al seu central de la policia catalana, però agents d'Informació del Cuerpo Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil han rebut un reportatge fotogràfic per si poden col·laborar en la investigació.

Si bé el cas ja no està sota secret de sumari, la policia catalana és molt hermètica en explicar els avenços que estan fent els investigadors amb relació a la carta d'Ayuso enviada des de Sant Cugat.

Efecte crida

De moment, tampoc s'ha fet públic si des de Catalunya s'ha enviat o s'ha interceptat més cartes amb amenaces contra líders polítics de Madrid.

carta iglesias bales @PabloIglesias

Carta que va rebre l'exvicepresident Iglesias, de Podemos / ElNacional.cat

El que sí que han explicat a ElNacional.cat alguns especialistes en Informació de la policia espanyola és que la publicació per part del Ministeri de l'Interior i de partits com el PSOE o Podemos de les cartes només genera un "efecte crida". Destaquen, com els Mossos d'Esquadra, que el nivell d'amenaça és molt baix i que va contra tots els protocols d'actuació en cas de rebre cartes així. Les eleccions són el 4 de maig, segurament després ja no apareixen més cartes.

 

Imatge principal: Fotografia de la carta intervinguda pels Mossos a Sant Cugat / ElNacional.cat